2022 – Najtrudniejszy sezon truskawkowy?

Polscy producenci borykają się w tym roku z nie lada wyzwaniami. Podwyżki cen nawozów, wysokie ceny energii, która potrzebna jest do produkcji tych pierwszych szklarniowych truskawek oraz import zagranicznych owoców.
W Polsce sezon na truskawki rozpoczynamy w kwietniu pierwszymi uprawianymi w szklarniach truskawkami i kończymy na koniec jesieni. Większość produkcji pochodzi z gospodarstw w wielkości od 1 do 10 ha. W tym roku te gospodarstwa borykają się z wyzwaniem za wyzwaniem.
Obecny sezon jest znacznie trudniejszy niż poprzednie lata. Gwałtowny wzrost kosztów uprawy, wzrost cen materiałów do sadzenia, nawozów, energii i brak rąk do pracy, znacząco zmniejsza zyski plantatorów.
Polska jest trzecim co do wielkości producentem truskawek w Unii Europejskiej oraz jednym z największych eksporterów mrożonej truskawki na świecie. Wyprzedza nas jedynie Hiszpania i Niemcy.
W latach 2014 do 2020 w Polsce zbiory wahały od 146 tys. ton do 205 tys. ton. W tym od 54% do 70% truskawek dostarczono w postaci świeżego owocu i przetworzonego. W tej ilości wyeksportowano od 80 tys. ton do 120 tys. ton truskawek mrożonych, natomiast świeżej od 6 tys. ton do 19 tys. ton.
W roku 2021 zbiory wynosiły 156 tys. ton, eksport to 102 tys. ton, a w tym świeżego owocu 19,2 tys. ton i 82,8 tys. ton mrożonych.
Mrożone truskawki trafiły na rynek krajów należących do Unii Europejskiej, głównie do Niemiec, Holandii i Francji. Świeże owoce trafiły na rynek spoza krajów UE.
Jakie podsumowanie czeka nas za ten sezon?
Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
13°C/18°C
Polecany artykuł
-
15.06.2022
Wpadła przy sprzedaży truskawek. 29 – latka poszu…
-
03.06.2022
Bronisze: handel jabłkami pod presją truskawki, a…
-
05.06.2022
Drogie czereśnie to już tradycja na początku sezo…
-
30.05.2022
Komunikat jagodowy z dnia 30.05.2022 r. - Porzecz…
-
31.05.2022
Pierwsze polskie maliny i wiśnie!
-
31.05.2022
Późne przerzedzanie. Jaką strategię wybrać?