Ceny warzyw - analiza dr. Pawła Kracińskiego z IERiGŻ

Ceny warzyw - analiza dr. Pawła Kracińskiego z IERiGŻ

Na początku stycznia do Polski zawitała zima. Spadł śnieg i nastały mrozy. Na internetowych profilach ludzi związanych z rolnictwem pojawiły się zdjęcia i relacje z tego wyjątkowego wydarzenia. To nie prześmiewcze – zima, taka prawdziwa, z mrozem i śniegiem, jaką znają rolnicy z PESELAMI zaczynającym się od cyfry 8 i mniejszych, staje się rzadkością. Ma to ogromny wpływ na produkcję warzyw i roślin rolniczych.

Nie zmienimy tego tak łatwo, jak zmienialiśmy przez wieki klimat przez emisję gazów cieplarnianych. W naszej strefie klimatycznej zmiany objawiają się przez zanikanie pór roku, gwałtowne zjawiska (burze, nawałnice, przymrozki w okresie wegetacji itd.) oraz susze i podtopienia. Katalog skutków jest szeroki, więc zapobieganie im nie jest proste. Trzeba się z nimi mierzyć, tak jak z wieloma innymi wyzwaniami.

Cebula

Cebula nadal tania. Za warzywa przeznaczane na rynek warzyw świeżych, w zależności od jakości, kalibru i sposobu przygotowania można było otrzymać najczęściej od 0,70 do 1,00 zł/kg. Cebula obrana na biało, w zależności od odbiorcy, wyceniana była w styczniu na 0,60–0,80 zł/kg. Warzywa do obierania sprzedawane były od 0,15 zł/kg, w zależności od jakości. Wiosna powinna przynieść wzrosty cen, tylko wygląda na to, że warzyw dobrej jakości będzie mało na rynku.

Kapusty

Na rynku kapustnych sytuacja w obecnym sezonie jest zróżnicowana. Ceny kapusty białej zaliczyć można do niskich – główki są o 40–50% tańsze w porównaniu z ubiegłorocznymi stawkami. Za kapustę białą przeznaczaną na rynek warzyw świeżych oferowano najczęściej 0,35–0,55 zł/kg – choć w dostawach do sieci handlowych zdarzały się wyższe stawki. Ceny kapusty białej sprzedawanej do przetwórstwa, która spełniała wymagania odbiorców, wynosiły 0,20–0,25 zł/kg. Droższa była kapusta czerwona, bo jej główki wyceniano na 0,50–0,90 zł/kg – ale i tak średnie stawki oferowane za to warzywo były przeciętnie 25% niższe w porównaniu z rokiem poprzednim.

Bronisze 04.02.2021: wyjątkowo dużo ogórków z Rosji, Białorusi i Ukrainy

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-3°C/0°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody