Jak wygląda rynek warzyw w skali Unii Europejskiej?

Produkty pochodzące z Belgii i Holandii na rynku UE miały charakter uzupełniający, a znacząco dominowały francuskie kalafiory.
Jeżeli chodzi o sałatę, to ta pochodziła po równo z Niemiec oraz Belgii. Sałata lodowa natomiast z Niemiec i Holandii. Ogórki w krajach Unii Europejskiej dominowały z rodzimych rynków, a braki dopełniane były dostawami z Holandii i Belgii.
Ceny miały tendencje spadkowe, których powodem był niewystarczający popyt ze strony klientów i zbyt duża podaż.
Ponownie Belgia i Holandia przodują, jeżeli chodzi o pomidory TOV. Dostawy z Polski, Niemiec, Włoch, Hiszpanii oraz Francji miały charakter uzupełniający. W sektorze szparagów białych importowane były one z Polski, asortyment zielonych uzupełniany był z takich krajów jak Włochy, Węgry oraz Polska, fioletowe w większości pochodziły z Grecji.
Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
13°C/18°C
Polecany artykuł
-
15.06.2022
Wpadła przy sprzedaży truskawek. 29 – latka poszu…
-
03.06.2022
Bronisze: handel jabłkami pod presją truskawki, a…
-
05.06.2022
Drogie czereśnie to już tradycja na początku sezo…
-
30.05.2022
Komunikat jagodowy z dnia 30.05.2022 r. - Porzecz…
-
31.05.2022
Pierwsze polskie maliny i wiśnie!
-
31.05.2022
Późne przerzedzanie. Jaką strategię wybrać?