StoryEditor

Polacy zalewają węgierski rynek kapustą

12.10.2016., 10:45h
Węgierscy producenci wycofują się z uprawy kapusty, mimo dobrych cen. Wszystkiemu winni są Polacy, którzy eksportują na tamtejszy rynek swój produkt. Zobacz w jakim tempie zmniejsza się areał upraw.

Pomimo, że tegoroczna pogoda sprzyjała uprawie kapusty i eksperci przewidują dobre zbiory, popyt na węgierskim rynku na to warzywo spada, informuje Hungarian Times. Tamtejszy Instytut Badań Ekonomiki Rolnictwa (AERI) podaje, że wraz ze spadkiem popytu, każdego roku zmniejsza się również areał upraw. Jeszcze w 2011 r. Węgrzy produkowali 80 tys. t kapusty, a już rok temu jedynie 65 tys. t. W tym sezonie pod uprawę kapusty przeznaczono 2,5–2,6 tys. ha.

 

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest zalewanie rynku przez towar pochodzący z Polski. Wprowadzenie rosyjskiego embarga zamknęło polskim eksporterom drogę na Wschód, musieli więc oni poszukać innych rynków zbytu takich jak Węgry. Polska kapusta na Węgry trafia 3. rok z rzędu, przy czym tegoroczne lipcowe dostawy były trzykrotnie wyższe niż te w 2015 r. 

 

Źródło: freshplaza.com

19. kwiecień 2024 01:43