W lipcu królowały truskawki i pomidory. Po jakie owoce i warzywa sięgali Polacy?

W lipcu królowały truskawki i pomidory. Po jakie owoce i warzywa sięgali Polacy?

W lipcu truskawki cieszyły się największą popularnością spośród wszystkich owoców. Spożywało je 86 proc. Polaków w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu - wynika z realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14 proc. Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcu. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16 proc. Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
 
W lipcu truskawki cieszyły się największą popularnością spośród wszystkich owoców. Spożywało je 86 proc. Polaków w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.
 
Na drugim miejscu znalazły się jabłka (67 proc.), a na trzecim banany (65 proc.). Codziennie pierwszy z tych owoców spożywało 4 proc. badanych, natomiast banany jedynie 1 proc.
 
Inne owoce okazały się mniej popularne, np. czereśnie w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 59 proc. respondentów.
 
W porównaniu do czerwca wzrosła popularność większości owoców.
 
Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
 
Top trzy wśród warzyw, pomidory (94 proc.), młode ziemniaki (94 proc.) oraz ogórki (90 proc.). Przy czym odpowiednio 18 proc., 16 proc. i 6 proc. respondentów spożywało je codziennie.

W czerwcu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84 proc.), kapusta (67 proc.) oraz papryka (58 proc.). Marchew codziennie jadło 6 proc. respondentów, kapustę (1 proc.) natomiast paprykę (5 proc.).
 
Rzadziej jedzone są kalafior (59 proc.), fasola szparagowa (45 proc.), burak ćwikłowy (42 proc.), brokuły (35 proc.) oraz cukinia (29 proc.). Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie marchew odnotowała spadek, natomiast pomidory pozostały na tym samym poziomie.

Warzywa i owoce posiłkach

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia.

Polacy najczęściej jedli je podczas trzech (25 proc.) lub czterech (21 proc.) posiłków w ciągu dnia.
 
fot. Danuta Adamiak

Dlaczego Zbigniew Stajkowski zdecydował się na nawozy firmy Yara?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Wrzesień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

13°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody