Wysokie i stabilne ceny

Zakończył się dynamiczny wzrost cen, które w porównaniu z ubiegłorocznymi są wysokie i w niektórych przypadkach dorównują zachodnioeuropejskim.
Wzrosty cen warzyw w listopadzie ustały, a w niejednym przypadku nastąpił ich spadek. W poprzednich miesiącach dużo się mówiło o katastrofalnej suszy, co potęgowało rynkowy niepokój. Teraz, gdy większość warzywa jest już w przechowalniach i chłodniach, emocje opadły, tak jak spadły ceny kapusty, osiągające w minionych miesiącach rekordowe poziomy. W połowie listopada za kapustę białą rolnicy otrzymywali 0,70–0,80 zł/kg, a za kapustę pekińską od 1,00 zł/kg do 1,50 zł/kg. Wszystko zależało od jakości i wielkości główek. Kupujący twierdzą, że sporo jest warzyw niewyrośniętych, co nie powinno dziwić zważywszy na suszę... Paweł Kraciński
Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 16-17.
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
29°C/33°C
Polecany artykuł
-
09.08.2022
Jak przyspieszyć plonowanie pomidora? Z wizytą w …
-
25.07.2022
Wysokie ceny i brak towaru - Co się dzieje z cukr…
-
18.08.2022
Konkurs: ROLNIK - ZAWÓD WIELKIEJ WAGI! Do wygrani…
-
22.07.2022
Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powst…
-
02.08.2022
Producenci dokładają do biznesu. Co z cenami owoc…
-
27.07.2022
Szulkowscy i warzywa kapustne w Brukach