224 + 43

224 + 43

To niebywałe, ale tytułowe liczby oznaczają sumę odmian truskawki i jagody kamczackiej zgromadzonych w kolekcji Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Masłowicach. Degustacjom podczas naszego wczorajszego spotkania nie było końca.

ZDOO Masłowice ma we władaniu 205 ha, w tym gruntów ornych 182 ha. Na 80 z nich prowadzone są doświadczenia, pozostałe przeznacza się na produkcję kwalifikowanego materiału siewnego zbóż i sadzeniaków.

Doświadczenia z roślinami rolniczymi obejmują zboża, głównie ozime, ziemniaki, kukurydzę, rzepak. W zakładzie prowadzone są również doświadczenia z odmianami warzyw. Jednak Masłowice „stoją” jagodami.

Trzy rodzaje doświadczeń

W Masłowicach trwają badania WGO (wartość gospodarcza odmian) w zakresie odmian truskawki, maliny i porzeczki czarnej. Badania OWT (odrębność, wyrównanie, trwałość) prowadzone są w truskawkach, malinach, porzeczkach: białej, czarnej i czerwonej, borówce, aktinidii, świdośliwie, agreście i jeżynie. Prowadzone są też kolekcje odmian roślin żywych, które muszą być odnawiane z częstością zależną od gatunku, np. truskawek co 4–5 lat.

Przebogate kolekcje

Czy ktoś z Państwa widział w jednym miejscu 224 odmiany truskawki? Udało się to wczoraj naszym miłym Gościom, przybyłym do Masłowic. Każdy znalazł tu jakąś smakowitość dla siebie. Plantatorzy porównywali odmiany w kolekcji z tymi uprawianymi u siebie. Trzeba przyznać, że wielu było amatorów odmiany Rumba.

Łatwo w tym gąszczu rozpoznać odmianę Hanka po prawie okrągłych liściach. Nie można też odmówić jej zdrowotności, wigoru i smakowitości.

– Mnie smakuje Polka – zdradza swoje gusta pani dyrektor Halina Topór, mimo wielu obowiązków również zaznajomiona z asortymentem odmianowym.

– Smak truskawki profesjonalnie ocenić niełatwo, bo zmienia się bardzo zależnie od pogody – mówi specjalistka Aleksandra Siwik. Po słonecznym weekendzie wszystkie są słodkie. Naszą uwagę zwraca też odmiana Ambrozja. Wyróżnia ją smak i owoce o romboidalnym kształcie. Zainteresowaniem cieszy się późna odmiana Malwina, pozwalająca na wydłużenie podaży. Tworzy silne ulistnienie.

Zainteresowani jagodą kamczacką znaleźli w Masłowicach 43 odmiany tego gatunku. Duże i smaczne owoce tworzą: Boreal Blizzard i Boreal Beauty. Część odmian zakończyła już owocowanie. Byliśmy też w kolekcji borówki wysokiej, gdzie tymczasem można było porównać pokrój, liście, liczbę zawiązanych owoców. Wytrwali dotarli też do porzeczek, malin i agrestu.

Nawozy i okrycia

Dr Michał Szklarz z firmy Adob zaprezentował programy nawożenia truskawki, borówki i innych roślin jagodowych. Przekonywał do dokarmiania chelatami. Firma Adob ochroniła również uczestników przed udarem. Zapanowała moda na kapelusze z Adobu.

Agrimpex przedstawił zalety agrowłókniny Agro Marina oraz biało-czarnej tkaniny Agrola do ściółkowania borówki.

Z kolei Center Plast zapoznał uczestników z folią Mulvit, agrowłókniną Agrasil p50 oraz tkaniną (inaczej zwaną matą ściółkową lub tkaniną/matą polipropylenową). Do okrycia zimowego rekomendowano Lutrasil Pro oraz Agrasil.

Maciej Kania
źródło: Katarzyna Wójcik – relacja ze spotkania

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Czerwiec2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE