Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 159 zł  Skorzystaj

Historyczny rekord dla malin! Jakie trzy składniki są kluczowe, aby osiągnąć sukces?

Historyczny rekord dla malin! Jakie trzy składniki są kluczowe, aby osiągnąć sukces?

Rekordy w konsumpcji malin oraz borówek zostały osiągnięte w lipcu. Wynik w 2022 roku jest lepszy od dwuletniej średniej. W tym roku borówkę jadło aż 40% Polaków.

W lipcu pobito rekordy w konsumpcji borówki oraz maliny. 

Jakie czynniki są kluczowe do osiągnięcia takich wyników?

Spożycie borówka rośnie w tempie 9%. To wynik o 1 p.p. lepszy od dwuletniej średniej. Dwa lata temu w lipcu 2020 roku borówki jadło 23% Polaków, w 2021 roku już 31%, w tym roku 40%. Oddaje to wzrost liczby lipcowych konsumentów borówki z poziomu 7,4 mln przez 10 mln, aż do 13 mln.


Historyczny rekord dla malin!

Porównując lipiec do lipca obok borówki, najwięcej zyskały maliny i agrest. Odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Dla malin w lipcu padł historyczny rekord. Spożycie deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zapytał Polaków o czynniki sprzyjające spożyciu większej ilości warzyw oraz owoców.

Jak się okazuje, kluczowe są trzy czynniki:

  • dostępność ulubionych gatunków w sezonie;
  • dbałość o zdrowie;
  • możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.


Bernat Patrycja
Źródło: polskiesuperowoce.pl
Fot: polskiesuperowoce.pl

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 08/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

29°C/33°C