Instytut Ogrodnictwa rozpoczyna prace nad poprawą jakości owoców jagodowych

Instytut Ogrodnictwa rozpoczyna prace nad poprawą jakości owoców jagodowych

Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję - to główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany  w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów.

Pod tytułem projektu „Poprawa jakości roślin i ekonomii w celu bardziej zrównoważonej  i wydajnej produkcji owoców jagodowych” kryje się kilka ważnych zagadnień z punktu widzenia zarówno producentów tych owoców, jak i podmiotów je przetwarzających.

- Opracowane technologie mają być zrównoważone ekonomicznie i ekologicznie, mają jednocześnie wpływać na dynamiczny rozwój produkcji wysokiej jakości owoców. Zainteresowanie stron biorących udział w projekcie dotyczy przede wszystkim gatunków takich, jak truskawka, malina, jeżyna oraz porzeczki: czerwone i czarne – informuje dr hab. Agnieszka Masny (prof. IO – PIB), kierownik projektu, kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych skierniewickiego Instytutu. 

Naukowcy skupią się na zbadaniu wpływu warunków środowiska na inicjację kwitnienia i spoczynek roślin, a także podejmą wyzwanie opracowania innowacyjnych niechemicznych technologii produkcji wolnego od chorób i szkodników materiału szkółkarskiego. Badany będzie także wpływ pyłku (dobór form ojcowskich) na jakość owoców, czyli podjęta próba optymalizacji potencjału produkcyjnego owoców jagodowych dzięki wykorzystaniu zjawiska metaksenii.

Zdrowe sadzonki to początek zdrowej i plennej plantacji. W ramach projektu będą opracowywane technologie uprawy, aby można było wydłużyć okres zbioru owoców oraz równocześnie poprawiać ich jakość poprzez stosowane techniki. Tutaj badane będą różne metody uprawy szpalerowej krzewów, m.in. z użyciem osłon foliowych, jak np. daszki czy techniki cięcia i formowania krzewów.

Ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne wiele upraw z gleby zostaje przeniesionych do pojemników. W projekcie „QualityBerry” będą sprawdzane możliwości zastosowania podłoży w produkcji bezglebowej, jak np. podłoże pozyskane z kory i trocin świerkowych w rynnowej uprawie truskawek. Dodatkowym punktem zainteresowania naukowców będzie także dopracowanie technologii produkcji owoców w systemach ograniczonej ilości stosowanych środków ochrony roślin – produkcja ekologiczna, proekologiczna i integrowana. Nowością w proponowanych badaniach będzie kompleksowe podejście do kwestii szacowania potrzeb nawodnieniowych w uprawie roślin jagodowych, polegające na integracji modułów pomiarowych  z telemetrycznym systemem transmisji i analizy danych. Opracowanie tego systemu pozwoli na bardziej precyzyjną kontrolę nawadniania i nawożenia nowych odmian oraz wybór najbardziej ekonomicznych technologii uprawy dla określonych warunków klimatyczno-glebowych.

Agrarsklep

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – roczna prenumerata

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie – roczna prenumerata

Płacisz tylko

147,00 zł
kup produkt
Owoce jagodowe są mniej trwałe po zbiorze i wymagają innego traktowania pozbiorczego oraz przechowywania. Ulepszenie technologii traktowania po zbiorze truskawek, malin i porzeczek to także jeden z celów założonych do realizacji w projekcie, gdzie dodatkowo optymalizowane będą także warunki przechowywania tych owoców. Celem każdego plantatora jest wyprodukowanie wysokiej jakości owoców, lecz w dalszej kolejności konieczna staje się także – szczególnie w kontekście wielkoobszarowych plantacji, czyli produkcji wielkotowarowej - optymalizacja technologii przetwarzania. W projekcie nacisk zostanie położony przede wszystkim na opracowanie technologii wytwarzania żywności funkcjonalnej, której głównym składnikiem będą owoce jagodowe, a także możliwości dalszego wykorzystania odpadów przy przetwórstwie (np. wytłoki po produkcji soku i przecieru zostaną użyte do opracowania nowych produktów o wysokiej zawartości błonnika).  

Źródło: Instytut Ogrodnictwa – PIB
                                                                     

Dzień Porzeczek i Malin w Masłowicach 2020

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

18°C/26°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody