Moc aronii

Moc aronii

Choroby cywilizacyjne można spacyfikować – chociażby coraz bardziej dokuczliwy syndrom komputerowy  wywołany przez  uporczywe   wpatrywanie się w ekran, czy też podobne wysilanie wzroku podczas pracy  kierowcy zawodowego. Rozwiązanie może być  proste: trzeba raz dziennie zaaplikować szklankę soku z aronii.

Właściwości lecznicze w latach 70. odkrył dla Polaków prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Co więcej, udowodnił jak zniwelować cierpki smak tej super jagody. Wystarczy dodać mielonego lnu.

Ten cierpki, mały, niepozorny owoc kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta karoten, błonnik, mangan, miedź, czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego owocu ok. 50 tys. ton, a  90%  światowej produkcji pochodzi z naszego kraju. Najwięcej plantacji znajduje się na górskich, słonecznych zboczach Małopolski. Jest odporną na choroby i szkodniki rośliną, nie wymaga wiele od gleby, potrafi przetrwać mrozy, dodatkowo stanowi również wspaniałą dekorację, obsypując się białymi kwiatkami na wiosnę, ciemnymi owocami w lecie oraz pięknymi żółto-czerwonymi liśćmi jesienią.

Sprowadzenie jej z dzikich prerii amerykańskich do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu botanikowi, który wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody. Za aronię jednak powinniśmy mu być wdzięczni. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory.

Cierpki smak owocu, który zawdzięcza dużej zawartości garbników, sprawia, że aronia jedzona na surowo ma niewielu zwolenników. Możemy jeść ją prosto z krzaka, jednakże wiele bardziej przystępną formą spożycia są różnego rodzaju przetwory takie jak między innymi sok - szczególnie w jakości ekologicznej.

Tyle zalet a tak nieproporcjonalnie małe zainteresowanie konsumentów przy paradoksalnie wysokiej produkcji w naszym kraju. Może czas zmodyfikować szyld na firmie pana Grzegorza Muchy właściciela firmy P.O.W. KAMIONNA, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”,  na „Przetwórstwo leczniczych owoców i warzyw” – w Kamionnej (oraz na innych aroniowych  gospodarstwach i przetwórniach).

macka

źródło: inf. prasowa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Październik2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

5°C/9°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody