Polska największym producentem aronii

Polska największym producentem aronii

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

W ramach konferencji z cyklu „Owoce – Polska smakuje” – „Czas na polskie superowoce!” podsekretarz stanu Rafał Romanowski oraz główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas 13 sierpnia br. zachęcali do jedzenia polskich owoców aronii.

Podczas konferencji, która odbyła się w siedzibie Głównego Inspektora Sanitarnego miała miejsce prezentacja soków i dżemów w różnych wariantach smakowych: aronia, aronia plus len, aronia plus jabłko, aronia plus porzeczka, aronia plus rokitnik, aronia plus malina, aronia plus truskawka, dżem aroniowo-gruszkowy i aroniowo-śliwkowy, konfitury i syrop aroniowy, malinowo-aroniowy, aronia suszona, aronia kandyzowana, miód aroniowy oraz innowacyjne produkty z aronii, w tym błonnik aroniowy, liofilizat aroniowy w kapsułkach, proszek liofilizowany i koncentrat aroniowy.

Aktualnie w Polsce powierzchnia uprawy aronii wynosi ok. 4 tys. ha, a roczne zbiory od 40 do 60 tys. ton. Polska jest największym producentem tych superowoców, aroniowych produktów i półproduktów: koncentratów i mrożonek.

Głównymi odbiorcami aronii są Korea Południowa, Japonia i Chiny. Społeczeństwa o wysokiej świadomości żywieniowej, poszukujące na całym świecie produktów przydatnych jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania. Aronia ma zdolność wyłapywania metali ciężkich i izotopów radioaktywnych. Te właściwości zawdzięcza dużej zawartości naturalnej witaminy P.

Owoce, przetwory i mrożonki aronii są bardzo bogate w barwniki antocyjanowe. Zawierają witaminy: C, P, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

Wyjątkowy skład witamin pozwala zaliczyć superowoc aronii do roślin leczniczych. Związki bioaktywne owoców aronii wiążą wolne rodniki, metale ciężkie, działają przeciwzapalnie, przeciwrakotwórczo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyalergicznie.

Cenną właściwością owoców aronii jest wyjątkowy skład witamin, pozwalający zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Oprócz witaminy P zawierają również witaminy: C, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

W prezentacji zalet aronii uczestniczyli m.in. przedstawiciele Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw,  Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”, Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowego Stowarzyszenia Producentów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej i Partnera Merytorycznego – Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Maciej Kania
Źródło: KUPS

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Maj 2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/16°C