SGGW opracowuje technologię pozbiorczą minikiwi

SGGW opracowuje technologię pozbiorczą minikiwi

SGGW pod kierunkiem dr hab. Piotra Latochy opracowuje optymalną technologię pozbiorczą dla owoców minikiwi. Wyniki prac poznamy za rok. Projekt jest finansowany z ARiMR.

Od stycznia 2021 r. w SGGW realizowany projekt pt. „Opracowanie optymalnej technologii pozbiorczej dla owoców minikiwi (Actinida arguta) oraz prototypu modułu nieinwazyjnie sortującego owoce pod względem stopnia dojrzałości (MODOM)”. Kierownikiem projektu jest dr hab. Piotr Latocha - prof. SGGW.

Głównymi celami prac nad projektem popularyzującym uprawę minikiwi jest:

  • opracowanie optymalnej procedury pozbiorczej dla tych nowych owoców (w tym reżim temperaturowy po zbiorze, procedura sortowania i warunki długotrwałego przechowywania chłodniczego) 
  • zaprojektowanie i wykonanie prototypu modułu sortującego owoce mini kiwi nieinwazyjnie pod względem stopnia dojrzałości (opracowanie i walidacja algorytmów oceny stopnia dojrzałości owoców oraz budowa w pełni sprawnego prototypu automatycznego urządzenia sortującego z modułem wizyjnym).
Na konsorcjum badawcze składają się: SGGW, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz plantator mini kiwi z woj. mazowieckiego.

Autorzy liczą, że rezultaty projektu przyczynią się do zwiększenia zainteresowania tą wciąż nową uprawą wśród sadowników.

Minikiwi coraz bardziej popularne

Plantacje minikwi w Polsce są jeszcze dość rzadkie, ale zyskują na popularności. Pierwsza plantacja  powstała w 2011 r. koło Grójca. Obecnie tych upraw, zróżnicowanych pod względem wielkości powierzchni, jest kilkanaście. Największa prowadzona jest w Siedlcu w woj. wielkopolskim. 

W naszym kraju uprawiane są dwa gatunki minikiwi: Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) i aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta).

Największą popularnością cieszy się odmiana bingo (Actinidia arguta). Została wyhodowana przez SGGW. Jest łatwa w uprawie, wolna od większości chorób i nie wymaga ochrony chemicznej.

oprac. Natalia Marciniak-Musiał, ksz, fot. SGGW

Dzień Porzeczek i Malin w Masłowicach 2020

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

0°C/2°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody