StoryEditor

Sposób na jagodę kamczacką

28.12.2018., 11:46h

Firma Blue Haskap zajmuje się produkcją i sprzedażą przetworów z jagody kamczackiej. W ofercie są dżemy, miód oraz soki. Przetwory wytwarzane są domowymi sposobami. Są w 100% naturalne, pasteryzowane, bez dodatku konserwantów i polepszaczy smaku.

Obecnie w asortymencie jest dżem z jagody kamczackiej oraz z jagody kamczackiej z dodatkiem truskawek odmiany ‘Marmolada’. W ofercie jest także miód pozyskany z plantacji jagody kamczackiej, a także soki tłoczone na zimno metodą NFC, oferowane w szklanych butelkach o pojemności 250 ml. W sprzedaży są dwa rodzaje soków – 100% jagody kamczackiej oraz z dodatkiem jabłek odmiany ‘Golden Delicious’. Truskawki oraz jabłka wykorzystywane w przetworach pochodzą z własnych upraw.

Produkty są promowane i oferowane na regionalnych targach oraz kiermaszach, można je także nabyć przez Internet – przez firmową stronę i serwis społecznościowy Facebook. Z roku na rok zainteresowanie klientów przetworami i owocami jagody kamczackiej rośnie, a zamówień przybywa. W tym sezonie firma Blue Haskap oferowała także świeże owoce odmian deserowych. Jagody można było kupić m.in. w sieci handlowej Auchan.

Jak podkreśla Anna Litwin, właścicielka firmy Blue Haskap i propoagatorka jagody kamczackiej, ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne jagody te są zaliczane do grona super owoców. Jagoda kamczacka nazywana jest „owocem wiecznej młodości”, „rajskim owocem”. Jej owoce są cennym źródłem witamin i antyoksydantów. Zawierają witaminy C i A, minerały (żelazo, jod, miedź), polifenole, antocyjany, flawonoidy (w tym rutynę oraz kwercetynę), epikatechiny oraz kwasy organiczne (kawowy i chlorogenowy).

Jagoda kamczacka jest ważnym sprzymierzeńcem w walce z chorobą naszych czasów – nowotworami. Zawarte w niej antyoksydanty neutralizującą wolne rodniki tlenowe, blokują również zdolności komórek do patologicznego nowotworzenia. Z kolei rutyna działa wspomagająco na naczynia krwionośne i we współpracy z kolagenem eliminuje oznaki starzenia skóry. Owoce mają również szereg innych właściwości prozdrowotnych, m.in.: obniżają ciśnienie krwi, łagodzą dolegliwości żołądkowe i niestrawności, wzmacniają organizm, działają przeciwzapalnie – hamują rozwój bakterii i wirusów, odtruwają organizm z toksyn, metali ciężkich i leków. Związki prozdrowotne zawarte w owocach jagody kamczackiej przeciwdziałają rozwojowi nowotworów oraz takich chorób, jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar, działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe.

– Oferując świeże owoce i przetwory chcemy propagować wyjątkowe właściwości jagody kamczackiej, aby popularyzować ten gatunek. Śmiało możemy nazwać siebie pasjonatami i ambasadorami jagody kamczackiej. Chcielibyśmy, aby stała się ona w Polsce równie popularna, jak truskawki czy borówki. Mamy nadzieję, że już wkrótce tak się stanie, gdyż jej wspaniały, unikalny smak i cenne właściwości stawiają ją w gronie super zdrowych owoców – mówi A. Litwin.


am
18. kwiecień 2024 09:20