Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Szpalerowa uprawa porzeczek. Poligon doświadczalny w Jastkowie

Szpalerowa uprawa porzeczek. Poligon doświadczalny w Jastkowie

Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży.

W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć. 

- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. 


Podpatrzone w Holandii


Pomysł na założenie takiej plantacji powstał w oparciu o doświadczenia Holendrów, którzy od wielu lat z powodzeniem produkują porzeczki kolorowe w systemie szpalerowym. Piotr Baryła ocenia, że w Polsce taka uprawa również ma przyszłość, gdyż zapotrzebowanie na te owoce ze strony sieci handlowych i innych kanałów dystrybucji jest bardzo duże.

- Mamy wzorce w postaci plantacji holenderskich, do których bezwzględnie powinniśmy równać. Na naszej demo farmie chcemy zoptymalizować koszty zakładania i prowadzenia takiej plantacji, by nie przeinwestować. Wykonujemy więc doświadczenia ścisłe, które można traktować jako początek wdrożeniowy – ocenił dr Baryła.


Więcej o uprawie porzeczki szpalerowej dowiecie się z filmu pod zdjęciami i z sierpniowego wydania miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie.
Kup prenumeratę!




Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych w Jastkowie

Polecany artykuł
10.07.2020
Dzień Porzeczek i Malin w Masłowicach. FILM

dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie


Dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych


Na plantacji w Jastkowie królują przede wszystkim czerwone porzeczki odmiany Rovada. Jest też francuski Junifer o wczesnym terminie zbioru oraz holenderski Jonkheer van Tets o bardzo dużych, kulistych i ciemnych owocach. 


Radosław Suchorzewski z firmy Bayer omówił rozwiązania zastosowane w ochronie fungicydowej i insektycydowej porzeczek 


Grzegorz Iskra z firmy Timac Agro przedstawił program nawożenia roślin zastosowany na plantacji


Sławomir Stankiewicz z Sumi Agro Polska zaprezentował dyspenser feromonowy do zwalczania przeziernika porzeczkowca – Isonet Z



Firma Amagro zaprezentowała technologię wspomagającą uprawę porzeczki przy użyciu nawozów dolistnych, biostymulatorów i środków pomocniczych


Plantatorzy zrezygnowali z tyczek bambusowych na rzecz multiklipsów


W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców 


Przemysław Kapka z Pszczelinki zwrócił uwagę na dużą rolę owadów zapylających



Plantacja została założona na konstrukcji opartej o drewniane słupki, przygotowanej pod montaż daszków

Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych. Poligon doświadczalny w Jastkowie

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 10/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

3°C/5°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody