StoryEditor

W Hiszpanii zbierają kolejne odmiany

12.01.2016., 10:14h
Wysokie temperatury w basenie Morza Śródziemnego sprzyjają dojrzewaniu truskawek. Sezon jest przyspieszony o kilka tygodni, a zbiory trwają w najlepsze.

 

Temperatura w południowej Hiszpanii i Maroku jest znacznie wyższa od średnich temperatur w latach poprzednich. Warunki pogodowe wpłynęły na przyspieszenie wegetacji truskawek. Zbiory rozpoczęły się z miesięcznym wyprzedzeniem, a plantatorzy uzyskują wyższe plony z jednostki powierzchni w porównaniu z rokiem ubiegłym. Efektem wysokiej podaży jest spadek cen, od końca grudnia obniżyły się one aż o 50%. 

- Podczas gdy, powierzchnia obsadzana truskawkami zmniejszyła się po raz kolejny, zbiory są wyższe w porównaniu ze styczniem 2015 roku i podobne do tych uzyskanych w lutym poprzedniego sezonu - wyjaśnia Rafael Dominguez, menedżer Freshuelva.

Obecnie w rejonie Huelvy zbierane są odmiany wchodzące w okres owocowania w środku sezonu. Przykładem jest truskawka odmiany ‘Candonga‘, zrywana trzy tygodnie wcześniej niż w latach ubiegłych. 

Poza Półwyspem Iberyjskim pogoda w Europie się pogorszyła, ma to wpływ na sprzedaż, która i tak zwykle spada po Świętach Bożego Narodzenia. Przebieg warunków pogodowych w styczniu odbije się na dalszej części sezonu. - Jeśli w styczniu temperatury nocy będą niskie, spowolni również produkcja truskawek, aż do nadejścia wiosny. Ulewne deszcze, które spadły pod koniec roku, nam nie pomagają - tłumaczy Dominguez. - Te odchylenia klimatologiczne martwią, a jeśli będą się powtarzały w przyszłości, mogą wymóc na branży zmiany w doborze odmian uprawnych - kończy Hiszpan.
mk

źródło: freshplaza.com

18. kwiecień 2024 03:34