Zakładasz plantację borówki? Uniknij błędów

Zakładasz plantację borówki? Uniknij błędów

Firma Agrosimex ten rok rozpoczęła licznymi konferencjami online pod hasłem "Wiedza plonuje". Jedna z nich dotyczyła uprawy borówki wysokiej. Mówiono o nawadnianiu, chorobach systemu korzeniowego i najczęstszych błędach przy zakładaniu plantacji.

Jakość wody a precyzyjne działanie instalacji nawodnieniowej

Nie da się uprawiać borówki bez nawadniania. Najpopularniejszy jest system kroplowy. Źródłem wody jest studnia głębinowa. Woda ma różną jakość. Najczęściej przekroczone są normy zawartości wapnia, magnezu, manganu, czy żelaza. Mogą pojawić się zanieczyszczenia mikroorganizmami oraz cząstkami mineralnymi i organicznymi. Woda jest zazwyczaj twarda – ma wysokie stężenie wapnia i magnezu. Jakość wody określana jest na podstawie odczynu pH, barwy, zasolenia. Najlepiej by pH wynosiło 5–5,5, ale niestety, zazwyczaj jest 7–8. Wodę trzeba uzdatniać, bo borówka jest wrażliwa na zbyt wysokie pH wody. Woda użyta do nawadniania ma wpływ na jakość i wygląd uprawianych roślin. Żelazo o zbyt wysokim stężeniu podczas kontaktu z tlenem osiada na roślinach w postaci rdzawych plam i ogranicza fotosyntezę. Jakość wody wpływa na linie, taśmy, mikrozraszacze, najbardziej wrażliwe na zanieczyszczenia są przewody oraz emitery. Zabrudzona woda pogarsza równomierność wypływu wody, poprzez blokowanie emiterów przez wytrącające się jako osad zanieczyszczenia.


– Zdarza się, niestety, że dopiero po roku użytkowania instalacji producenci badają wodę i okazuje się, że instalacja jest już uszkodzona. Konieczne jest więc badanie wody przed założeniem instalacji – mówił Mariusz Byliniak, specjalista ds. nawadniania.

Przy fertygacji należy uwzględnić zawartość składników w wodzie. Najbardziej przydatna jest woda zawierająca minimalne ilości makro- i mikroelementów. Wysoki poziom wapnia i magnezu powoduje akumulację tych pierwiastków w glebie. Do właściwego zbilansowania pożywki i dostosowania jej do określonej wody, najbardziej przydatne są nawozy o wysokiej jakości składników pokarmowych, najlepiej jedno- i dwuskładnikowe.

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody