StoryEditor

Charsznicka kapusta

28.09.2017., 11:09h
Drugi weekend września to tradycyjne Charsznickie Dni Kapusty. Na to dwudniowe święto zjeżdżają tłumy ludzi z całej Polski. Bogatą ofertę na polach pokazały firmy nasienne. Debiuty niektórych firm wypadły pomyślnie. Nie zabrakło również pokazów maszyn w pracy, które przedstawiły m.in. firma Polger (sadzarka rozsady Ferrari) oraz firma Agro Jurek (maszyny uprawowe i do zbioru warzyw).

Zacznijmy od debiutanta na tej imprezie, czyli firmy Enza Zaden i Takii Seed. Zaprezentowano bogata kolekcję odmian. Możemy zwrócić uwagę m.in. na kapustę Structa F1, która nadaje się do kwaszenia oraz na rynek warzyw świeżych. Okres wegetacji wynosi 110 dni a proponowana obsada to 25–40 tys./ha. Nawozy wg swojego programu zapewniła firma Intermag.

Firma Bejo przedstawiała na polu m.in. kapustę Travero F1. Jest późny mieszaniec przeznaczony do długiego przechowania z wysoką odpornością na szarą pleśń podczas przechowywania. Odmiana polecana do zagęszczonych nasadzeń z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych.

HM.Clause oprócz kapust promowała także marchew. Odmiana Priam F1 w typie nantejskim do długiego przechowywania o długości korzenia 18-20 cm. Nawozy na plantację dostarczyła firma Vigor.

Seminis prezentowała m.in. nowość w kapustach, odmiana SV3404JL F1 nadaje się do długiego przechowywania. Przeznaczenie na rynek warzyw świeżych i przetwarzania. Okres wegetacji 140-145 dni, obsada 30-50 tys./ha od której zależy wielkość główek 2-4 kg. Nawozy na planację dostarczyła firma Timac Agro.

Syngenta chwaliła się odmianami kiłoodpornymi, a wśród nich m.in. był Kilaton F1 o 140-145 dnia wegetacji, tolerancję na wewnętrzne zbrunatnienie główek kapusty podczas przechowywania. Z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych i do przetwórstwa, do długiego przechowywania. W zależności od gęstości sadzenia otrzymujemy główki od 3,5 do 5,5 kg.

Firma Hazera pokazy prowadziła na dwóch polach. Wśród prezentowanych odmian mogliśmy znaleźć Ramenos F1. Jest to odmiana przeznaczona do bardzo długiego przechowywania i sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Okres wegetacji wynosi ok 145 dni, w zależności od zagęszczenia 25-40 tys./ha główki osiągają masę 2,5-3,5 kg.

macka

19. kwiecień 2024 17:44