Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Czy będzie marchew? Z wizytą w gospodarstwie Janusza Komudy

Czy będzie marchew? Z wizytą w gospodarstwie Janusza Komudy

W tym roku Janusz Komuda obsiał marchwią 10 ha. W zeszłym było 21 ha, ale w ziemi została marchew na sześciu z nich. W którą stronę pójdą miejscowi producenci marchwi do przetwórstwa?

Wydawać by się mogło, że stworzenie i rozwój przetwórni firmy Maspex (Tymbark) w Olsztynku (woj. warmińsko-mazurskie), w typowo rolniczym terenie województwa warmińsko-mazurskiego spowoduje przechodzenie rolników na uprawę warzyw – surowców do zakładu przetwórczego. Czy tak się dzieje?

Od 1996 roku Maspex zainwestował w rozwój produkcji, zaplecza surowcowego i logistyki w Olsztynku ponad 625 mln zł. Dzięki temu zakład rocznie skupuje 100 tys. ton owoców i warzyw od polskich dostawców: głównie marchwi, jabłek, pomidorów i truskawek. Stanowi to jedną trzecią możliwości skupowych spółki.

Trzy lata temu w Olsztynku oddano nowoczesny kompleks produkcyjno-logistyczny firmy za 170 mln zł. W nowej hali produkcyjnej zostały zainstalowane trzy nowoczesne linie produkcyjne, m.in. do produkcji soków oraz wody. W nowym kompleksie zatrudnienie znalazło 70 osób.

Baza na miejscu

Mierki, w których gospodaruje Janusz Komuda, to praktycznie przedmieście Olsztynka (do przetwórni ma 3 kilometry). – Właściwie z myślą o współpracy z tą przetwórnią kupiłem w 2000 roku gospodarstwo – mówi Janusz Komuda. Początkowo dzierżawiliśmy 70 ha, teraz działamy na 240, a własnych mamy 70. Na terenie gminy jest nas pięciu, produkujących dla Tymbarku – łącznie 100–110 ha marchwi.

Uprawiana jest głównie odmiana Mazurska (produkowana przez firmę Bejo na wyłączność dla przetwórni do soków Kubuś) oraz na soki przecierowe – Warmia i Trafford (Rijk Zwaan). Nasiona zapewnia przetwórnia.

Warmia to 150-dniowa marchew w typie flakkee, nadająca się do bardzo długiego przechowywania. Wyróżnia ją bardzo wysoki potencjał plonotwórczy i wysoka zawartość karotenoidów, ekstraktu i cukrów oraz brak tendencji do kumulowania azotanów.

Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

Chcesz robić kiszonki i sprzedawać je pod własną marką? Przyjedź na nasze spotkanie!

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody