Dyniowy czas

Dyniowy czas

W przyszłym roku musimy posiać więcej odmiany Baby Boo i tykwy z rodziny dyniowatych, m.in. odmiany Cobra – mówi Błażej Giełda. Bo sprzedały się w mig, a klienci nadal pytają.

Dwaj bracia Błażej i Filip Giełdowie z Drzonku w województwie wielkopolskim, powiecie śremskim, gminie Dolsk w połowie kwietnia wysiali dynię na powierzchni hektara w rozstawie 1,5 x 1 m. Teraz realizują swój pomysł na bezpośrednią sprzedaż jej owoców na miejscu, w gospodarstwie w budynku mieszczącym również kuźnię. Niestety obecnie już niedziałającą od śmierci dziadka Błażeja i Filipa – kowala.

Dawniej zatrzymywali się tu przybysze w sprawach “metalowych”. Dziś przejezdnych przyciągają wyeksponowane dynie – konsumpcyjne i ozdobne.

Słoma doskonale spełniająca rolę tła dla dyni pochodzi z własnych pól, bo do niedawna Giełdowie uprawiali tylko zboża. Teraz myślą również o warzywach.

– Za rok posiejemy też odmiany wyjątkowo smaczne np. Rouge vif d’etampes – odmianę ciemnopomarańczową o spłaszczonym, żebrowanym owocu - przewiduje pan Błażej.

Ta odmiana ma intensywnie wybarwiony miąższ. Gruba ścianka i wysoka zawartość suchej masy to jej cechy charakterystyczne. Przydatna dla potrzeb świeżego rynku i przetwórstwa. Jest bardzo plenna i łatwa w uprawie. Będzie też Musquee de Provence o mocno żebrowanych owocach ważących do 15 kg, o skórce początkowo zielonej, później mahoniowej. Jej pomarańczowy miąższ jest smakowity – słodki i aromatyczny. 

– W tym roku była dynia ozdobna o białej skórce Baby Boo, w przyszłym planujemy posiać Polar Bear – również z zewnątrz białą, ale jadalną - dodaje pan Błażej. 

Bracia pomyśleli też o elemencie edukacyjnym w sali sprzedażowej. – Klienci będą już wiedzieć, czego szukać w kolejnych sezonach – mówią bracia Giełdowie.

Katarzyna Wójcik

Bracia Błażej i Filip Giełdowie z Drzonku.


Błażej na tle drzwi do kuźni dziadka.


Trzeba się zatrzymać …


Szukaj na Instagramie.


Pomieszczenie ekspozycyjne.


Pomieszczenie ekspozycyjne.

Malowane...

Polecany artykuł
27.10.2020
Powierzchnia uprawy dyni w Polsce systematycznie rośnie
...i “sauté”


Ściany edukują klientów.

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Listopad2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

1°C/3°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody