StoryEditor

Głównie pomidory malinowe. Z wizytą w gospodarstwie Beaty i Grzegorza Oszustów

07.05.2021., 00:00h

Pan Grzegorz wraz z żoną zaczynali od uprawy ogórków w szklarni. Dokładnie 20 lat temu zdecydowali się na zwiększenie produkcji pomidorów. Obecnie jest on podstawowym gatunkiem w ich produkcji.

Stopniowo rozbudowywali też obiekt. Ten, w którym rosną pomidory zajmuje aktualnie 2,2 ha. W szklarniach starego typu od 2 lat rosną ogórki brodawkowe na matach z wełny mineralnej. Do uprawy wybierana jest odmiana SV3506CV (Seminis).

Własna rozsada

Rozsada pomidorów jest produkowana w gospodarstwie od wielu lat. Zdaniem gospodarza to praktyka bardziej ekonomiczna niż zakup gotowej oraz bezpieczniejsza pod względem sanitarnym oraz terminowej dostawy. W wydzielonej części szklarni wiszą lampy sodowe o mocy 600 W. Nasiona podkładki i odmiany wysiano 22 października 2020 r. w paluszki z wełny mineralnej. Po około 2 tygodniach wykonano szczepienie na podkładce z firmy De Ruiter – DR0141TX, o bardzo silnym systemie korzeniowym. Zrośnięte rośliny są pikowane w kostki z wełny mineralnej. Rozsada jest dwupędowa (ogławianie za liścieniami). Do szklarni wniesiono ją pod koniec grudnia. Sadzenie na miejsce stałe (maty Grodan Prestige) przypadło na 20 stycznia br. Odmiany o dużych owocach są sadzone w zagęszczeniu 2,5 szt./m2, a o małych 3,8 szt./m2. W przypadku wszystkich odmian o dużych owocach, grona są regulowane do 4 sztuk. Odmiany koktajlowe zaczęły plonowanie 3 marca, malinowe 6 marca, a czerwone 15 marca.

fot. Grzegorz Oszust w tym roku z malinowych odmian uprawia Yarimaru.

Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

16. kwiecień 2024 13:12