Instytut Ogrodnictwa pracuje nad technologią produkcji in vitro sadzonek rabarbaru

Instytut Ogrodnictwa pracuje nad technologią produkcji in vitro sadzonek rabarbaru

W Zakładzie Biologii Stosowanej Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach rozpoczęto prace nad rozmnażaniem rabarbaru (Rheum rhaponticum L.) wegetatywnie. Opracowaniem takiej technologii są zainteresowani zarówno producenci sadzonek in vitro, jak i plantatorzy.

Badania realizowane przez konsorcjum Grupy Operacyjnej EPI Bio-Food Roztocze (w skład grupy wchodzi m. in. IO-PIB) dofinansowane jest przez ARiMR w ramach działania "Współpraca" PROW 2014-2020. Cele Grupy Operacyjnej są zbieżne ze strategią klimatyczną „Europejski Zielony Ład”.

Założeniem projektu jest opracowanie i wdrożenie wydajnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości sadzonek rabarbaru o czerwonych ogonkach. Wyselekcjonowane na plantacjach rośliny pod kątem wysokiej zawartości antocyjanów będą testowane na obecność wirusów, rozmnażane poprzez organogenezę pędów z pąków pachwinowych i ukorzenianie w warunkach in vitro, aklimatyzowane do warunków ex vitro w szklarni z kontrolowanym mikroklimatem i oceniane pod kątem stabilności genetycznej i cech użytkowych (zawartość ilościowa i jakościowa substancji fenolowych, w tym antocyjanów) a następnie uprawiane na plantacjach ekologicznych, gdzie będą prowadzone prace badawczo-rozwojowe. W kolejnym etapie materiał będzie przekazywany do przetwórni.

Projekt Grupy Operacyjnej EPI Bio-Food Roztocze jest odpowiedzią na wzrastające zainteresowanie żywnością funkcjonalną. Uprawa roślin bogatych w związki bioaktywne na skalę towarową stanowi ważne zaplecze surowców do produkcji prozdrowotnej żywności i preparatów pozwalających na wyeliminowanie dodatków do żywności, często otrzymywanych metodami syntezy chemicznej. Rabarbar jest przykładem rośliny o licznych, korzystnych właściwościach i zastosowaniach, która przez wiele lat była w Polsce niedoceniana, a w ostatnim czasie cieszy się rosnącym zainteresowaniem konsumentów, przemysłu spożywczego, a także farmaceutycznego. Szczególnym uznaniem cieszą się odmiany wybarwione na czerwono ze względu na smak i właściwości prozdrowotne (wysoka zawartość substancji fenolowych, w tym antocyjanów, katechin, galotanin). 

Liderem projektu z IO-PIB jest dr Agnieszka Wojtania 

Źródło i fot.: Instytut Ogrodnictwa

Prosto z pola: siew marchwi i stan cebuli ozimej w gospodarstwie Marka i Marcina Dudów

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

18°C/26°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody