StoryEditor

Jesienne choroby sałaty

11.09.2020., 00:00h

Zmniejszające się jesienią natężenie światła, rosnąca wilgotność powietrza przy jeszcze ciepłej pogodzie sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych na sałacie.

Sałata jest porażana przez wiele chorób infekcyjnych. Należy trafnie postawić diagnozę – poznać sprawcę, aby dobrać właściwe środki do jego zwalczania.
 
Ważne!
Chroń sałatę zgodnie z regułą – tak dużo, jak to konieczne i tak mało, jak to możliwe. 

Szara pleśń

Sprawcą szarej pleśni jest fakultatywny grzyb Botrytis cinerea, który może prowadzić zarówno saprotroficzny, jak i pasożytniczy tryb życia. Patogen ten może porażać rośliny przez cały okres wegetacji, a szczególnie groźny jest w fazie formowania siewek. Wtedy już można zaobserwować pierwsze symptomy chorobowe w postaci brunatnych, gnilnych plam w części podliścieniowej. Tak zainfekowane młode rośliny przewracają się i można na nich zaobserwować charakterystyczny, szary nalot zarodników konidialnych grzyba. W efekcie siewki zamierają.

U starszych roślin objawy szarej pleśni zwykle widoczne są na szyjce korzeniowej i liściach, które mają kontakt z glebą. Pojawiają się miękkie, gnilne plamy, które wkrótce pokrywają się szarym nalotem.

20. kwiecień 2024 13:03