StoryEditor

Komosowate na poplon

05.08.2020., 00:00h

Burak ćwikłowy i szpinak to dwa gatunki, które dobrze się sprawdzają w uprawie poplonowej, gdyż mają krótki okres wegetacji.  

Szpinak jako poplon może być uprawiany po wczesnych ziemniakach, cebuli z dymki, kapuście wczesnej, kalafiorach, marchwi wczesnej, grochu zielonym, fasoli szparagowej itd. Buraki uprawiane jako poplon to doskonały towar do przechowywania. Nadaje się on do przetwórstwa i zaopatrzenia rynku warzyw świeżych od jesieni aż do wiosny kolejnego roku. 


BEJO 


Wodan to bardzo wczesna odmiana buraka ćwikłowego (95 dni wegetacji). Można ją uprawiać również pod osłonami. Ma szybki wzrost. Tworzy zgrubienia o kulistym kształcie. Polecana zarówno na botwinę, jak i obcięte korzenie. 

Subeto to średnio wczesna (okres wegetacji 110 dni) odmiana, przeznaczona na zbiory jesienne. Korzenie kuliste, gładkie o intensywnej barwie. Z wysiewów czerwcowych nadaje się do długiego przechowywania. Ma wysoką odporność na chwościka. 

Rembrandt to średnio wczesna (okres wegetacji 47 dni) odmiana szpinaku. Liście ma gładkie, owalne, ciemnozielone. Przydatna do zbioru mechanicznego. Polecana do uprawy wiosennej i jesiennej do przemysłu zamrażalniczego. 

Rembour to odmiana szpinaku o wysokiej tolerancji na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Liście są gładkie, okrągłe, osadzone na mocnych, długich ogonkach. Do zbioru mechanicznego. Polecana dla przemysłu zamrażalniczego. Okres wegetacji to 58 dni. 


ENZA ZADEN 


Acadia to odmiana szpinaku w typie semi savoy. Polecana do uprawy od wiosny do jesieni, w uprawie poplonowej. Liście są ciemnozielone, grube, owalne, o wyrównanym kształcie i dobrej teksturze.

Tundra to odmiana szpinaku w typie semi savoy. Ma szybkie tempo wzrostu. Do uprawy od wczesnego lata do jesieni. Liście grube, o ciemnozielonej barwie i owalnym kształcie. 


HAZERA 


Camaro to średnio wczesna (ok. 115 dni) odmiana buraka ćwikłowego, o korzeniu kulistym, ciemnoczerwonym (wnętrze zachowuje kolor również po ugotowaniu), z gładką skórką. Nadaje się do przechowywania, na rynek warzyw świeżych i do przetwórstwa. Polecana również na botwinę. Ma wysoką zawartość cukrów. Liście są mocno osadzone, po zbiorze pozostawiają bardzo małą bliznę na główce korzeniowej. 


Cały artykuł przeczytasz w lipcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

19. kwiecień 2024 18:35