StoryEditor

Małe i groźne: wciornastek tytoniowiec, mączlik warzywny

14.06.2020., 00:00h

Od kilku lat na Kujawach, zwłaszcza w czasie suchej i ciepłej pogody coraz więcej szkody w uprawach warzyw wyrządzają wciornastek tytoniowiec, mączlik warzywny i czasami mszyce. Jak je zwalczać? 

Wciornastki są szkodnikami, które występują przede wszystkim w uprawie cebuli i pora, jak również kapusty głowiastej, zwłaszcza średnio wczesnej czy odmian do kwaszenia. Mączlik to główny problem w uprawie kalafiora, kapusty włoskiej oraz brokułu i jarmużu. Mszyce występują na wielu gatunkach warzyw kapustnych (zwłaszcza na kapuście włoskiej i pekińskiej), a także korzeniowych – zwykle marchwi (bawełnica topolowo- marchwiana). 


Wciornastek tytoniowiec 


W rejonach, gdzie cebula jest uprawiana powszechnie na dużych powierzchniach, występuje wciornastek tytoniowiec. W ostatnim roku ze względu na wysokie temperatury i suszę spowodował dużo strat. Były one spotęgowane słabym rozwojem szczypioru cebuli z siewu wiosennego. W okresie wegetacji zwykle występuje kilka pokoleń wciornastka tytoniowca, ze względu na krótki czas rozwoju.

Literatura podaje, że w warunkach mało sprzyjających rozwój jednego pokolenia może wynosić około 30 dni. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło i sucho, trwa 20 dni. Dorosły osobnik może znieść ponad 150 jaj. Wciornastki namnażają się szybko. Wiosną dorosłe osobniki wychodzą z gleby po zimowaniu i znoszą jaja na roślinach. 


27. kwiecień 2024 00:08