Marchew do przetwórstwa. Z wizytą w gospodarstwie Węgorowskich

Okolice Lublina są znane z produkcji owoców miękkich. Okazuje się, że z powodzeniem można tu także uprawiać warzywa korzeniowe.
Elżbieta i Roman Węgorowscy z miejscowości Palikije Pierwsze (powiat lubelski) uprawą warzyw zajmują się od roku 1989. To ponad 30-letnie doświadczenie w produkcji dwóch gatunków z przeznaczeniem wyłącznie do przemysłu na areale prawie 100 ha czyni ich specjalistami.
Marchew od 30 lat
Na początku uprawiali ziemniaki, jednak szybko przeszli na marchew i buraka ćwikłowego. Zaczynali od 3,5 ha każdego z gatunków, teraz jest 50 ha marchwi i 40 ha buraka ćwikłowego. Dlaczego tylko dwa takie gatunki?
– Bo da się ich uprawę w pełni zmechanizować – od siewu przez zabiegi, po zbiór i przygotowanie do sprzedaży – mówi pan Roman. – A jak wiadomo, o pracowników byłoby teraz trudno. Ponadto mamy blisko zakłady przetwórcze, suszarnie. Na przykład z Suszarnią Warzyw Jaworski w Niemcach, do której trafiały pierwsze dostawy naszej marchwi na susz, współpracujemy już 25 lat. Nasze warzywa są przeznaczane nie tylko do suszenia. Dostarczamy je także do mrożenia i na koncentrat m.in. do zakładów Rauch i Oerlemans w Siemiatyczach, Doehler w Kozietułach, Horteksu w Skrzyńsku, Kampolu w Milejowie i Rykach.
– Bo da się ich uprawę w pełni zmechanizować – od siewu przez zabiegi, po zbiór i przygotowanie do sprzedaży – mówi pan Roman. – A jak wiadomo, o pracowników byłoby teraz trudno. Ponadto mamy blisko zakłady przetwórcze, suszarnie. Na przykład z Suszarnią Warzyw Jaworski w Niemcach, do której trafiały pierwsze dostawy naszej marchwi na susz, współpracujemy już 25 lat. Nasze warzywa są przeznaczane nie tylko do suszenia. Dostarczamy je także do mrożenia i na koncentrat m.in. do zakładów Rauch i Oerlemans w Siemiatyczach, Doehler w Kozietułach, Horteksu w Skrzyńsku, Kampolu w Milejowie i Rykach.
Mimo że każdą marchew można przeznaczyć do suszenia i produkcji soków, to jednak warto dobrać do tego określone odmiany.
Cały artykuł przeczytasz w lutowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!


Cebulowe hity. O doborze odmian i ofercie na ten sezon rozmawiamy z Mariuszem Kąkolem z Seminis
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
0°C/2°C
Polecany artykuł
-
10.02.2021
Ochrona cebuli. Jakie są alternatywy dla wycof...
-
11.02.2021
Pod prąd. Z wizytą w gospodarstwie Henryka Kow...
-
10.02.2021
Dramat producentów warzyw trwa. A ministerstwo...
-
13.02.2021
Bób i bobowate. W gospodarstwie Rychlickich z ...
-
16.02.2021
Jak sprzedać ziemniaki i cebulę z większym zys...
-
08.02.2021
Ceny warzyw - analiza dr. Pawła Kracińskiego z...
Komentarze