Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Mikrobiologiczne rozwiązania wspierające produkcję warzyw

Mikrobiologiczne rozwiązania wspierające produkcję warzyw

Zmieniające się przepisy prawa, oraz wymagania UE wymuszające zmniejszenie ilości wykorzystywanych środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych, powodują że producenci warzyw zmuszeni są do szukania alternatywnych rozwiązań. Zobaczcie w jaki sposób, można wspierać zdrowy rozwój roślin i wzbogacać glebę przy pomocy mikroorganizmów.

Podczas ostatniego spotkania terenowego redakcji WiOM, dotyczącego uprawy marchwi w Rzucewie k. Pucka, omawialiśmy możliwość produkcji tego warzywa, tak aby zawierał jak najmniej pozostałości środków ochrony roślin w gotowym produkcie. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie produktów opartych o mikroorganizmy. Temat ten przybliżył Tomasz Raś z firmy Chemirol.

Trzeba już jesienią zadbać o glebę.

Jesień, to czas w którym warto pomyśleć o pielęgnacji gleby i przygotowaniu jej na kolejny, wymagający sezon. W tym celu, możemy wykorzystać preparat BaktoKompleks, wspierający mineralizację  materii organicznej, która została po zbiorach. Produkt zawiera formy przetrwalnikowe 5 szczepów bakterii z rodziny Bacillus pochodzących z polskich gleb. Preparat jest łatwy w użyciu, można stosować go łącznie z innymi zabiegami, niema konieczności mieszania z glebą. Wysoka koncentracja oraz odpowiednio dobrane szczepy przynoszą wiele korzyści zarówno dla gleby jak i dla roślin, które będą uprawiane na danym stanowisku. Efekty są widoczne już w pierwszym roku po zastosowaniu, a zaliczyć do nich możemy:

  • Większą dostępność składników pokarmowych dla roślin
  • Poprawę zdrowotności roślin
  • Poprawę struktury gleby
  • Wzrost plonów

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach przyznał produktowi BaktoKompleks certyfikat umożliwiający wykorzystanie tego produktu w uprawach ekologicznych.

Kolejnym produktem, na który warto zwrócić uwagę jest mikrobiologiczny preparat wspomagający zdrowy rozwój roślin- Bakto G-STOP.

Bakto G-STOP zawiera 2 szczepy bakterii z rodzaju Bacillus, które wykazują dwukierunkowe działanie fungistatyczne. Bakterie te na drodze konkurencji oraz poprzez wydzielanie metabolitów działają antagonistycznie na rozwój takich fitopatogenów jak: Alternaria alternata, Alternaria brassicae, Alternaria dauci, Botrytis allii, Cercospora apii, Cercospora beticola, Colletotrichum coccodes, Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Botrytis cinerea, Phoma lingam, Phytophthora infestans i wiele innych.

W dobie skracającej się listy substancji chemicznych dopuszczonych do stosowania, Bakto G-STOP może być ciekawym uzupełnieniem technologii walki o zdrowy rozwój roślin.

Bakto G-Stop jest dopuszczony do stosowania w uprawie ekologicznej.

Więcej na temat produktów biologicznych znajdujących się w ofercie Chemirol możecie znaleźć na stronie dystrybutora.

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody