Najeźdźcy pomidorów

W temperaturze 25–30°C i wilgotności 30% cykl rozwojowy pordzewiacza pomidorowego od jaja do postaci dorosłej trwa zaledwie 5 dni. W warunkach optymalnych (temperatura 27°C i wilgotność 60–75%) skośnik pomidorowy wydaje do 12 pokoleń w sezonie.
Intensywna wymiana towarowa sprzyja zawlekaniu na nowe tereny nieznanych gatunków owadów i roztoczy. Do polskich szklarni produkcyjnych od wielu lat przedostają się organizmy obcego pochodzenia. Niektóre z nich stają się groźnymi szkodnikami, ze względu na duży potencjał rozrodczy oraz brak zarejestrowanych środków ochrony roślin do ich zwalczania.
Narastający problem
Pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersici) – roztocz z rodziny szpecielowatych – po raz pierwszy został stwierdzony w Ameryce Północnej. Obecnie znany jest w 47 krajach. Z Europy są doniesienia o jego występowaniu na pomidorach w Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce pierwsza informacja o wystąpieniu pordzewiacza pomidorowego w uprawie szklarniowej pomidora pojawiła się w 2004 roku. Kolejne doniesienia o jego występowaniu pochodzą z 2012 roku.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Tegoroczna kampania pomidorowa w pawłowskim gospodarstwie Leszka Chudziaka
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
-3°C/0°C
Polecany artykuł
-
15.02.2021
Jak zacząć sprzedawać swoje owoce do sklepów B...
-
17.02.2021
Utrzymuje się wysoki popyt na jabłka, ceny mog...
-
10.02.2021
Nowe odmiany roślin sadowniczych w krajowym re...
-
08.02.2021
Nawożenie podstawowe - na dobry start
-
24.02.2021
Jak dobrze przygotować się do sezonu w sadach ...
-
04.03.2021
Akademia Sadu Nowoczesnego. Na co zwrócić uwag...
Komentarze