Naukowcy z IO pracują nad nowymi odmianami warzyw

Naukowcy z IO pracują nad nowymi odmianami warzyw

Naukowcy z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach pracują nad uzyskaniem materiałów hodowlanych do wytworzenia nowych odmian papryki, sałaty i rzodkiewki.

Rynek przed hodowcami stawia nowe wyzwania. Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na ograniczanie zużycia w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin. Poszukiwane są obecnie nowe odmiany, które będą lepsze od już istniejących pod względem m.in. plenności czy odporności na patogeny – sprawców chorób czy szkodniki.  

Dlatego w laboratorium Pracowni Biologii Ogólnej Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prowadzone są doświadczenia z wykorzystaniem metod biotechnologicznych do przyśpieszenia procesów hodowlanych roślin.

Fot. Produkcja sałaty w systemie hydroponicznym

Badacze z  Instytutu Ogrodnictwa-PIB  od lat współpracują z polskimi hodowcami, między innymi wytwarzając dla nich przy pomocy nowoczesnych technik laboratoryjnych unikalne materiały hodowlane. Poprzez zastosowanie tych roślin w programach hodowlanych skraca się czas wytworzenia nowej odmiany o kilka lat. Pozwala to na  znaczne obniżenie kosztów prowadzenia prac hodowlanych.

Obecnie specjaliści pracują nad uzyskaniem materiałów hodowlanych do wytworzenia nowych odmian  papryki, sałaty i rzodkiewki. Dzięki temu nasiona oferowane przez polskie spółki hodowlane mogą być tańsze, na czym skorzysta każdy kto ceni sobie smaczne, zdrowe polskie owoce i warzywa.
Fot. główne: produkcja nowej odmiany sałaty w kulturach in vitro

oprac. ksz, na podst. IO, fot. IO

Nawożenie dolistne sałaty - zalecenia na ten sezon

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody