Niełatwa uprawa pomidorów gruntowych

Niełatwa uprawa pomidorów gruntowych

W okolicach Włocławka pomidory gruntowe dla przetwórstwa uprawia się od ponad 40 lat. Jednak z różnych przyczyn powierzchnia uprawy spada. Jakie są tego powody?

Z biegiem czasu zmieniły się ceny surowca, technologia uprawy, ochrona i nawożenie, ale przede wszystkim warunki pogodowe, które limitują plony. Groźna jest susza, bo nie wszystkie plantacje mogą być nawadniane oraz ciągłe opady deszczu, które wpływają na zapylanie kwiatów i na rozwój zarazy ziemniaka.

Niskie ceny

Spadek powierzchni uprawy spowodowany jest przede wszystkim niskimi cenami za surowiec w zakładach przetwórczych. Zakłady przetwarzające pomidory na przecier, płacą za 1 kg surowca ok. 40 groszy i jest to uzależnione od ekstraktu. Wielu producentów wspomina czasy z początku wieku, kiedy cena wynosiła ok. 45 gr/kg, ale koszty uprawy były zdecydowanie niższe. Zmieniło się przeznaczenie pomidorów przemysłowych. Dawniej były to w większości przeciery, a teraz mrożenie i konserwowanie w puszkach całych, obranych owoców. Ceny takiego surowca są wyższe, ale wymagania jakościowe też. Wymaga się zbioru ręcznego, a rąk do pracy brakuje. Zakłady przetwórcze coraz częściej zaczynają więc akceptować pomidory zbierane mechanicznie. Nie mają innego wyjścia.
Zmienia się wielkość plantacji. Małe plantacje 2–3-hektarowe są coraz rzadziej spotykane na rzecz większych ponad 10 hektarowych. Na większych polach łatwiej zmechanizować zbiór, ale do tego trzeba przygotować rośliny.


fot. Borczyński, rozsada produkowana w tacach o 54 doniczkach (taca 40 x 60 cm), 96 doniczkach i 160 doniczkach.

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody