Niszowy acz zyskowny wsad do rosołu

Niszowy acz zyskowny wsad do rosołu

Uprawa pora, selera i pietruszki ma w Polsce charakter niszowy, mimo zysków, jakie potrafi przynieść producentom. Rozproszenie miejsc produkcji osłabia pozycję plantatorów, ale sprzyja zapewnieniu ciągłości podaży w przypadku lokalnych anomalii pogodowych.

Kapusta, cebula, marchew, kalafior, burak ćwikłowy, pomidor i ogórek od lat odgrywają największą rolę w produkcji warzyw gruntowych zarówno w Polsce, jak i innych krajach UE. Niewiele uwagi poświęca się gatunkom, których skala produkcji, a tym samym wartość obrotów handlowych są mniejsze. Do grupy tej należą por, seler i pietruszka – warzywa doskonale znane w polskich domach, jednak w strukturze zbiorów warzyw gruntowych w naszym kraju zajmujące odległe miejsca. (...)

4200 ha selera

W latach 2013–2015 spośród omawianych gatunków największy udział w produkcji warzyw miała pietruszka – ok. 2,7%. Nieznacznie mniejszy – ok. 2,4% był udział selerów, a jedynie 2% stanowiła produkcja pora. W 2015 r. na kondycji polskiego ogrodnictwa zaważyła długotrwała susza, która doprowadziła do spadku wielkości i jakości zbiorów większości warzyw. 

Skutki suszy dotkliwie odczuli producenci selerów, którzy w 2015 r. zebrali ich łącznie 85,8 tys. ton, o prawie 25% mniej niż rok wcześniej. W tym samym czasie powierzchnia upraw skurczyła się jedynie o 134 ha i w 2015 r. osiągnęła 4,2 tys. ha.

Zbiory selerów najbardziej zmniejszyły się w województwach: małopolskim, mazowieckim i łódzkim. Województwa te wraz z wielkopolskim i kujawsko-pomorskim dominują w produkcji tego gatunku. 

W 2015 r. w woj. małopolskim selery uprawiano na 620 ha (o 76 ha mniej niż rok wcześniej). Jednocześnie zbiory w porównaniu z ubiegłorocznymi obniżyły się o 40% i wyniosły 12,2 tys. ton. W mazowieckim zbiory spadły z 12,7 do 8,3 tys. ton, lecz jednocześnie areał powiększył się z 482 do 518 ha. W woj. łódzkim zmniejszyła się zarówno powierzchnia upraw, do 408 ha, jak i zbiory do 9,7 tys. ton (spadek o 30%). W 2015 r. największy areał uprawy selera – 720 ha miało woj. wielkopolskie. (...) 

mgr inż. Łukasz Zaremba

Więcej przeczytasz w styczniowym numerze WiOM, str. 14-17

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody