Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Odmiany fasoli szparagowej na trudne warunki

Odmiany fasoli szparagowej na trudne warunki

Podczas naszego spotkania fasolowego w Jacewie k. Inowrocławia rozmawialiśmy o nowych i sprawdzonych już odmianach fasoli. Swoje propozycje przedstawiła firma Syngenta. Zobacz film pod artykułem!

We wrześniu w Jacewie k. Inowrocławia odbyło się nasze spotkanie fasolowe z przetwórnią Greenyard Frozen Poland. Uczestnicy mieli okazję obejrzeć plantację fasoli państwa Katarzyny i Marcina Weberów i zapoznać się z odmianami z kolekcji Syngenta. Firma ta jest wiodącym dostawcą nasion fasoli dla przemysłu przetwórczego zarówno w Polsce, jak i na świecie. 

- Posiadamy szerokie portfolio odmian dostosowanych do lokalnych wymagań rynku czy poszczególnych zakładów przetwórczych. Od nasion o kalibrażu grubszym powyżej 10 mm, przez średnie do odmian drobnych - zaznaczył Zbigniew Chuchnowski z firmy Syngenta.

W Polsce głównym segmentem uprawianym do przetwórstwa są odmiany o grubych strąkach do 10 mm. I w tym segmencie jedną z najpopularniejszych odmian jest średnio wczesna Momentum do siewu wiosną i w poplonie. Ma ciemnozielone strąki, długie na ok. 14 cm i proste. 

- Odmiana ta charakteryzuje się dobrym zachowaniem, wiązaniem i wysokim plonem w mniej korzystnych warunkach uprawowych, szczególnie w latach o mniejszej ilości opadów i o wysokich temperaturach. W porównaniu do innych odmian, których plony w wyniku niekorzystnych zjawisk pogodowych spadają, Momentum potrafi dać nawet 15 ton z ha. Poza tym ma długie okno zbiorcze – wyjaśniał Zbigniew Chuchnowski.

Przybyli na nasze spotkanie rolnicy mogli także zapoznać się z najnowszą odmianą fasoli w kolekcji Syngenty. To Harrison – średniogruba odmiana z bardzo wysokim potencjałem plonowania.

- Harrison daje wysoki plon i charakteryzuje się doskonałą jakość surowca. Ma ładny, prosty, długi strąk. Obłożenie rośliny jest pełne – zaznaczył Chuchnowski.

Więcej o odmianach fasoli z kolekcji firmy Syngenta dowiesz się z filmu!

Odmiany fasoli szparagowej na trudne warunki

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody