Oparzelizny słoneczne psiankowatych

Oparzelizny słoneczne psiankowatych

Zanim wsiądziemy do opryskiwacza, trzeba przeanalizować przyczyny zaburzeń obserwowanych na pomidorze czy papryce. Bardzo często nie warto wsiadać, bo przyczyną jest pogoda lub błędy nawożeniowe.

W ostatnich latach problemem stała się poprawna diagnoza sprawców chorób roślin, w tym pomidora i papryki. Hołdowanie przez ogrodników odwiecznej tradycji, że choroby roślin ogólnie powodują grzyby, bakterie oraz wirusy jest przyczyną chybionych ocen sprawców chorób. To skutkuje wykonywaniem niepotrzebnych, kosztownych zabiegów fungicydowych przeciw chorobom infekcyjnym, których nie było. Pomijam tu duży problem chemizacji środowiska, którego można uniknąć. 


Mało liści


Oparzelizna słoneczna pojawia się w wyniku silnego i długiego bezpośredniego działania promieni słonecznych na owoce. Objawami są duże, wklęsłe plamy, które marszczą się i bieleją. Na owocach  pomidora i papryki ta nieinfekcyjna choroba nasila się przy małej liczbie liści na roślinie. Problem zwiększa się po zastosowaniu środków z grupy regulatorów wzrostu i rozwoju roślin (na bazie etefonu) do przyspieszenia dojrzewania owoców. Plantatorzy pomidora mają do wyboru: Agrostym 480 SL, Ethrel 480 SL, Etylemit 480 SL, Flordimex 480 SL. Substancja czynna wnika do tkanki roślinnej, ulegając rozpadowi wydziela etylen powodujący przyspieszenie procesu oddychania i dojrzewania owoców. Wówczas większość liści zasycha (etylen powoduje starzenie się liści), odsłaniając owoce. 

Oparzelizny słoneczne na owocach pomidora.

Rozróżnić oparzeliznę od alternariozy


W bieżącym roku obserwuje się wiele przypadków oparzelizny owoców przez intensywne nasłonecznienie. Typowe objawy tych uszkodzeń to tworząca się martwa tkanka o barwie biało-żółtej. Kontrowersję budziła obecność czarnej grzybni w miejscu tych plam, co ogrodnicy zwykle zaliczają do objawów choroby pochodzenia infekcyjnego. 

Bardzo podobne czarne, aksamitne plamy tworzą się w przypadku alternariozy owoców. Jest to choroba infekcyjna, która rozwija się bardzo szybko. W wielu publikacjach jest opisywana jako poważna. W przypadku niepodjęcia czynności ochrony roślin jej postęp jest bardzo szybki.

Oparzelizny słoneczne na owocach pomidora.

Lustrując tegoroczne plantacje, stwierdzam, że aksamitne, czarne plamy zwykle nie były powodowane przez patogeniczny grzyb atakujący żywą tkankę papryki. W wielu przypadkach czarne plamy były efektem rozwoju saprofitycznych grzybów z rodzaju Alternaria na martwej już tkance, a martwica była wynikiem oparzenia słonecznego. Grzyby te nie infekują bezpośrednio zdrowych owoców papryki, a są tylko konsekwencją wcześniejszych uszkodzeń owoców przez słońce. 

Dodatkowym argumentem za abiotycznym pochodzeniem czarnych, aksamitnych plam jest brak typowych dla choroby grzybowej – alternariozy – plam z koncentrycznym strefowaniem na liściach. Ponadto plamy oparzelizny na owocach można znaleźć tylko od strony intensywnego promieniowania słonecznego. 


dr Jan Sobolewski, Katarzyna Wójcik

Przed założeniem plantacji pomyśl o odkażaniu gleby

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Październik2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

10°C/13°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody