Płynne nawozy azotowe lepsze do stosowania w okresie suszy?

Płynne nawozy azotowe lepsze do stosowania w okresie suszy?

Przy coraz trudniejszych warunkach pogodowych, a zwłaszcza w kontekście suszy, zadajemy sobie pytanie, czy można uzyskać większą efektywność nawożenia, stosując płynne nawozy azotowe?

Może zabrzmi to nieco banalnie, ale nawozy azotowe w postaci płynnej mają tę przewagę nad stałymi, że są już rozpuszczone. Nawozy w formie stałej, aby zostały pobrane przez rośliny muszą najpierw się rozpuścić i następnie przedostać do roztworu glebowego. Do tego niezbędna jest woda...

Generalnie, coraz więcej rolników decyduje się na podawanie azotu w postaci płynnej, z uwagi na cenę czystego składnika. Na przestrzeni lat zazwyczaj ta relacja jest na korzyść nawozów płynnych. Dla pełnej ich kalkulacji powinniśmy także uwzględnić koszty ich magazynowania.
Nawozy płynne możemy stosować bezpośrednio na glebę lub nalistnie. W pierwszym przypadku muszą przedostać się do roztworu glebowego, skąd zostaną pobrane przez korzenie rośliny. Stosowane nalistnie przenikają przez kutikulę na liściu i bezpośrednio dostają się do komórek rośliny. Bezpośrednio przez liść rośliny mogą pobrać ok. 8–10 kg N.

Nawozy płynne możemy stosować w różny sposób, w zależności od tego, czy chodzi nam o działanie przez glebę czy nalistne, a mianowicie:

  • za pomocą rozpylaczy płaskostrumieniowych, jeśli wykonujemy zabieg nalistny, ale nawóz częściowo działa przez glebę;
  • oprysk grubokroplisty, wówczas nawóz działa przede wszystkim przez glebę;
  • z wykorzystaniem węży rozlewowych, działanie przez glebę.


R.s.m., ale nie tylko

Płynne nawozy azotowe, jakie najczęściej stosujemy w praktyce to:

  • roztwór saletrzano-mocznikowy (r.s.m.), czyli mieszanina azotanu amonu (saletra amonowa) i mocznika, który zawiera trzy formy azotu: amonową, azotanową oraz amidową;
  • roztwór mocznika;
  • płynny fosforan amonu (zawiera azot w formie amonowej oraz fosfor).

Na krajowym podwórku najbardziej popularny jest roztwór saletrzano-mocznikowy, który traktowany jest jako nawóz doglebowy. Produkowany jest w trzech rodzajach (28%N, 30%N, 32%N), a najpopularniejszy jest roztwór 32%. U naszych zachodnich sąsiadów z powodzeniem praktykuje się także jego stosowanie nalistne.

Źródło: topagrar.pl

Spotkanie cebulowe w Orchowie

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

22°C/29°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody