Podłoże popieczarkowe - lepsze niż obornik

Podłoże popieczarkowe - lepsze niż obornik

Produkcja pieczarki w Polsce wynosi obecnie około 335 tys. ton rocznie. Oznacza to prawie 1,675 mln ton podłoża pouprawowego do zagospodarowania każdego roku.

W ostatnich latach znacznie zwiększyło się zainteresowanie produkcją pieczarki i innych grzybów uprawnych. Zmiany technologiczne w procesie produkcji grzybów i przygotowania podłoży pod ich uprawę spowodowały, że do środowiska przekazywane są coraz większe ilości podłoża pouprawowego. Podłoże do produkcji pieczarek jest wytwarzane na bazie materiałów organicznych, z domieszką substancji mineralnych.

Przy obecnym wzroście zapotrzebowania na nawozy organiczne, podłoże po zakończonej uprawie grzybów z powodzeniem jest wykorzystywane w rolnictwie i ogrodnictwie (również pod osłonami). Bywa też doskonałą ściółką, a w przypadku pieczarki także substytutem torfu. Skuteczne jego wykorzystanie jest bardzo ważne, ponieważ niewłaściwa utylizacja może prowadzić do różnych zagrożeń środowiskowych – zasolenia wód gruntowych, nadmiaru azotu i potasu w glebie, wymywania biogenów do wód powierzchniowych i gruntowych, wytwarzania nieprzyjemnego zapachu i emisji gazów do atmosfery, a także może być źródłem rozprzestrzeniania się groźnych chorób i szkodników.


fot. Podłoże po uprawie pieczarki brazylijskiej – uprawy doświadczalne, Lindum, Norwegia (podłoże przed zmieszaniem, oddzielnie torf i słoma)


Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami. Szklarnia bąbelkowa

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody