Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 159 zł  Skorzystaj

Pomidory w szklarni, na co zwrócić uwagę mówi ogrodnik z 20-letnim doświadczeniem

Pomidory w szklarni, na co zwrócić uwagę mówi ogrodnik z 20-letnim doświadczeniem

Adam Jaszczyński pochodzi z rodziny ogrodniczej. Jego ojciec zajmował się uprawą wielu gatunków warzyw. On sam od 20 lat ma szklarnię, w której produkuje pomidory na matach z wełny mineralnej. W miejscowości Elżbieta koło Opola Lubelskiego uprawia pomidory w 6 ha szklarni.

Szczepiona rozsada pomidora, kiedy trzeba zacząć?

Gospodarz prowadzi uprawę z rozsady szczepionej. Kupuje siewki w gospodarstwie Kwietniewskich w Leonowie. Są uszczykiwane za liścieniami. Kolejne etapy produkcji odbywają się w gospodarstwie. Rośliny pikuje się i doświetla lampami o mocy 600 W. Po prawie miesiącu rozsadę wnosi się do szklarni. W tym roku było to 11 stycznia. – Później o prawie 10 dni niż planowałem, z powodu opóźnienia transportu siewek. Chciałem, aby zbiory rozpoczęły się przed Wielkanocą, ale niestety były zaraz po – mówi gospodarz.
Młode rośliny postawiono na otwory dwa tygodnie później. Produkcja jest prowadzona głównie na matach z wełny mineralnej Exxellent oraz częściowo Hortisil. Pomidory rosły na początku w zagęszczeniu 2,5 szt./m2, a później zwiększono je do prawie 3 szt./m2, wyprowadzając z jednej rośliny na każdej macie dodatkowy pęd. Liczba owoców jest regulowana do 4 szt. w gronie i taka utrzymywana jest przez cały sezon. – W powodzeniu produkcji ważna jest systematyczność zabiegów pielęgnacyjnych – powinno się je wyprzedzać, a nie nadążać. Od nich w dużej mierze zależy zdrowotność roślin – mówi pan Adam.

Ważne aspekty ochrony pomidora w uprawie pod osłonami

Pomidory podczas produkcji rozsady są szczepione przeciwko agresywnym szczepom wirusa mozaiki pepino. Zdaniem gospodarza, najlepszą metodą zwalczania skośnika pomidorowego są lampy UV do wyłapywania nocnych motyli. – Odławiają ćmy obu płci tego szkodnika – mówi producent. Lampy są włączane automatycznie każdej nocy. Gospodarz stosuje też czarne tablice lepowe i feromony. W tym roku prowadzone działania ochronne sprawdziły się w 100 procentach.
Na początku uprawy z pożytecznych organizmów wprowadzono dziubałeczka mączlikowego (2 szt./m2) i dokarmiano go. Ze szkodników pojawił się mączlik, ale biologiczna ochrona wystarczyła, aby go zwalczyć. Więcej problemów nastręczył przędziorek. Ochrona biologiczna oraz trzmiele są dostarczane z firmy Koppert oraz Royal Brinkman.

Jakie odmiany pomidora uprawia Adam Jaszczyński

Polecany artykuł
26.11.2021
Co sprawia, że uprawa dyni w kujawsko-pomorskim jest opłacalna?
Największą powierzchnię (4 ha) zajmuje odmiana pomidora o czerwonych owocach Torero (De Ruiter). – Uprawiam ją już kilka lat. Uważam, że jest bardzo dobra wśród tych, które miałem. Trudno ją zastąpić. Cenię ją za plenność, łatwość uprawy. Owoce są trwałe i dobrze znoszą daleki transport. Są ciężkie, w plonie dominują wielkości BB i BBB. Nie ma problemów z ich wybarwianiem, a zbierane są często w fazie zapalonej. Są smaczne, ładnie prezentują się w kartonach.

W tym sezonie po raz drugi posadziłem Securitas (Rijk Zwaan). Również ma czerwone owoce wielkości BB i BBB. Są delikatnie spłaszczone, twarde i trwałe. Rośliny są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego. Asortyment odmian o czerwonych owocach uzupełnia śliwkokształtna Romanella (Syngenta). Ich średnia masa to około 120 g. Są wyrównane, o błyszczącej skórce, ładnie się prezentują.
Z odmian malinowych w tym sezonie ponownie posadziłem Kawaguchi (Rijk Zwaan). Zajmuje 1,5 ha. Miałem ją też w ubiegłym sezonie na podobnym areale. Owoce są trochę mniejsze niż u standardowej na rynku odmiany malinowej. Dlatego reguluję je do 3 w gronie, aby uzyskać rozmiar BB. Wyróżnia je smak. Pod względem barwy, połysku trudno odróżnić ją od standardu. Dobrze się sprzedaje, handlowcy o nią pytają. Z cech, które mało mi pasują to pracochłonność uprawy – ma długie międzywęźla. W próbach znalazły się malinowe Hakumaru i Yarimaru oraz Inspired, Ondero (De Ruiter), Maluno (Syngenta) oraz pod numerami 72-BF0631 (Rijk Zwaan) oraz odmiany z firmy Enza Zaden. – Z tych nowości w nowym sezonie będę sadził na większej powierzchni Hakumaru. Podoba mi się. Owoce dobrze się wybarwiają, nie mają objawów suchej zgnilizny wierzchołkowej. Rośliny są odporne na mączniaka.


Gdzie sprzedawane są pomidory?

– W zarządzaniu gospodarstwem pomaga mi syn Adam jr. Ja odpowiadam za wiele prac – za wprowadzanie ochrony, wykonywanie zabiegów, koordynuję też zbiory, załadunek oraz ogrzewanie szklarni. Służą do tego dwa piece na miał. W momentach większego zapotrzebowania na ciepło uruchamiane są piece gazowe – mówi gospodarz.
Pomidory pana Adama trafiają na większość rynków hurtowych w Polsce. Są też eksportowane do krajów wschodniej i zachodniej Europy. Owoce pakowane są w kartony po 6 kg.



Gospodarstwo dysponuje odpowiednim do tego zapleczem – ma magazyn i własną sklejarkę do opakowań. Kiedy odwiedziłam gospodarzy 29 marca, zbiory jeszcze się nie rozpoczęły na dobre. Nastąpiło to zaraz po Wielkanocy. Wówczas cena za 6 kg owoców była sporo niższa niż przed Świętami. – Sądzę, że to kilkudniowe opóźnienie w tym przypadku kosztowało mnie kilkaset tys. zł. Sporo. Zobaczymy co przyniesie nowy sezon. Rozsadę już zamówiłem w GPR Krasoń – mówi pan Adam. 

Artykuł pochodzi z miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie, nr 11/2021. Chcesz zobaczyć więcej ciekawych artykułów, kliknij ten link i zamów bezpłatny egzemplarz!
Autor: Marta Szyperek
Fot. Marta Szyperek

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 01/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody