Poznajmy producentów warzyw z Przyjaźni. Zapraszamy na seminarium „Przełamać monokulturę w warzywnictwie"

Poznajmy producentów warzyw z Przyjaźni. Zapraszamy na seminarium „Przełamać monokulturę w warzywnictwie"

Zapraszamy do gospodarstwa Mariana Stenzla w Przyjaźni! To właśnie tam – gospodarze i redakcja WiOM – 29 sierpnia będą czekać na Państwa z propozycją seminarium „Przełamać monokulturę w warzywnictwie”.

Gospodarstwo Mariana Stenzla (gmina Żukowo, powiat kartuski, woj. pomorskie) jest sztandarowym przykładem ogromnego postępu w naszym rolnictwie w ostatnim dwudziestoleciu.

Gospodarstwo rozwija się nieustannie, w ostatnich latach również za sprawą dorosłych, wykształconych dzieci. Ojca Mariana wspierają synowie Marek i Piotr – obaj magistrowie rolnictwa i córka Natalia po Gdańskiej Politechnice. Rolniczymi śladami braci podąża też trzeci, najmłodszy Adam. Domeną Marka jest zabezpieczenie techniczne upraw, Piotr zajmuje się przetwórstwem. Natalia jest odpowiedzialna za logistykę w gospodarstwie, a żona Maria prowadzi księgowość. Jeszcze 5 lat temu gospodarstwo liczyło 350 ha, dziś jest ich 380. Na dwustu rosną warzywa. 

Dzisiejsze osiągnięcia


Dziś gospodarstwo ma dwa biura i centrum logistyczne dla marketów oraz samochody dostawcze. W Pępowie działa przetwórnia. Kiszenie odbywa się już od 35 lat. Kapusta w silosach, ogórki w beczkach. Każdy sort ogórka znajduje zastosowanie – małe są sprzedawane do restauracji, średnie do hurtowni, a największe jako surowiec na przecier. Kiszenie kapusty zaczyna się z początkiem lipca od odmiany Almanac. Jednorazowo jest zakiszane 120 ton. Zimą na szatkownice trafia kapusta z przechowalni. Za najlepsze do kiszenia gospodarze uważają odmiany Avak, Socrates, Jaguar. – W tym roku, chcąc bronić się przed koronawirusem, Niemcy wykupili całą kapustę kiszoną z silosów i magazynów – opowiada gospodarz. 


W drugim oddziale gospodarstwa, w Przyjaźni, utworzono centrum kapusty. Docelowo ma stąd wyjeżdżać 20 tys. ton kapusty rocznie. Pracuje tu również linia pakująca włoszczyznę w zamkniętych tackach na urządzeniu Flow Pack. 


- Stosunkowo nowym kierunkiem w gospodarstwie jest przetwórstwo ziemniaka – obieranie i pakowanie. Z tym, że nie nastawiamy się z żadnym działaniem na jednego klienta, dywersyfikacja odbiorców jest podstawą stabilności. Nie rozbudowujemy przetwórni powierzchniowo, raczej wykorzystując najlepsze wzorce zagospodarowujemy istniejące zaplecze. Najprawdopodobniej podatki, w tym katastralny będą rosnąć, więc nie warto tak się rozpościerać - wyjaśnia Stenzel.

Stenzlowie dysponują powierzchnią przechowalniczą. Mają chłodnie mieszczące 6 tys. ton warzyw, z czego dwie (na 2 tys. ton) są przeznaczone do przechowywania w kontrolowanej atmosferze. Wykorzystanie tych komór musi być uzasadnione ekonomicznie. Trafiają do nich warzywa, dla których przewidywana jest wysoka cena: kapusta, marchew czy pietruszka. Dwa i pół tysiąca ton ziemniaka jest składowane w pomieszczeniu adaptowanym na przechowalnię.

Przegląd odmian

Polecany artykuł
24.07.2020
Kłecki Dzień Ogórka. FILM

W tym roku rozkład warzywniczych zasiewów wygląda następująco: 80 ha ziemniaka (Riviera, Gala, Sagitta, Jazzy), 53 ha kapusty (Avak, Socrates, Jaguar, Novoton), 22 ha buraka (Bona), po 15 ha marchwi (Afalon, Klaris, Knota) i cebuli 15 ha (Stalagmit, Amfora, Bolero), 8 ha ogórka (Zefir, Lokata, Orfeus, Zuzana), 7 ha pietruszki – Olomoucka Dlouha, 1,5 ha kopru (Moravan, Hanak).

Park maszynowy

Podczas planowanego spotkania zobaczymy bogaty park maszynowy gospodarstwa, konieczny przy takiej skali produkcji. Gospodarz podzieli się uwagami dotyczącymi użytkowania zaprezentowanych maszyn. Będą m.in. ciągniki rolnicze, siewniki do warzyw Monosem, sadzarki do kapusty, kombajny do kapusty i marchwi Asalift, komplet maszyn do uprawy oraz sadzenia ziemniaków, m.in. wyredlacz do tworzenia zagonów, separatory kamieni Grimme, sadzarka strukturalna marki Grimme, opryskiwacz Blanchard, kombajn zbożowy New Holland. Dodatkowo gospodarze aplikują w 2 programach na modernizację gospodarstw, mając w planie nabycie 9 maszyn, w tym kombajnów do zbioru cebuli pozwalających na jej szybki zbiór, ładowarki teleskopowej, wyposażenia ciągników w GPS opartego na stacji RTK oraz nowoczesnego rozsiewacza nawozów ze zmiennym dawkowaniem.

– Widzimy taką potrzebę, bo mamy mozaikowatą ziemię, więc w niektórych miejscach będziemy stosować mniej nawozów – wyjaśnia gospodarz.

Zapraszamy na wykłady


W części wykładowej dr Małgorzata Tartanus z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówi różne rozwiązania szeroko rozumianego problemu zmęczenia gleb. Przedstawi temat stosowania bionawozów (Poferment, Vinassa, Pellet z koniczyny, Keratyna). Przybliży nowe metody zwalczania szkodników glebowych (pędraków, drutowców, rolnic, opuchlaków) oraz nicieni. 

Z kolei dr Tomasz Spiżewski z UP w Poznaniu podzieli się praktycznymi uwagami w zakresie nawadniania kroplowego warzyw. Omówi budowę systemu nawadniania i koszty jego założenia, doradzi w sprawie zakupu tensjometrów do pomiaru wilgotności gleby.

Katarzyna Wójcik

Kłecki Dzień Ogórka 2020

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

16°C/18°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody