Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

W najnowszym odcinku programu „Prosto z Pola” odwiedziliśmy gospodarstwo Mateusza Szczepaniaka z Kuchar w woj. łódzkim. Sprawdziliśmy, jaki jest stan bobu i wysianej niedawno marchwi. Podpatrzyliśmy też sadzenie selera i porozmawialiśmy o doświadczeniu odmianowym pietruszki. Cały odcinek „Prosto z Pola” obejrzysz pod artykułem!

Mateusz Szczepaniak zajmuje się produkcją warzyw od lat. Na 13 hektarach uprawia bób, pietruszkę, marchew i selera. 

Na jego polu trwa właśnie sadzenie selera z przeznaczeniem na świeży rynek.

- To kolejny sezon, gdy wysadzam odmianę Prinz na wczesny zbiór. Następnie będę wysadzał odmianę Diamant. Rozsadę produkujemy sami w tunelu foliowym.  W tym roku postawiliśmy na nasiona otoczkowane – otoczkę też zrobiliśmy sami. Wschody były dość dobre, chociaż Prinz wschodził troszkę słabiej niż Diamant. Spodziewam się plonów na poziomie 60-65 ton/ha – mówi Szczepaniak. 

Gospodarz od kilku lat stosuje preparaty biologiczne, a w tym sezonie zwiększył ich udział. Do tej pory stosował fungicyd oparty o grzyb pasożytniczy w celu ochrony przed zgnilizną twardzikową. Teraz sięgnął po dwa inne preparaty o szerszym spektrum działania.

- Widzę dobre efekty stosowania takich środków. Seler ma bardzo dobrą jakość, będzie też wolny od pozostałości środków ochrony roślin – zaznacza Szczepaniak.

W tym roku na dwóch hektarach gospodarz założył doświadczenie , w którym porównuje kilka odmian pietruszki, by dowiedzieć się, jakie najlepiej sprawdzą się na jego glebie. W teście biorą udział: Arat, Eagle, Navajo, Comanche, Ołomuńcka i Hermes.

- Wpadłem na to, żeby porównać kilka odmian pietruszki, ponieważ towar na świeży rynek musi być krystaliczny, jak z katalogu. Na własnej skórze chciałem się przekonać, jak te odmiany wypadną. Przeważająca jest odmiana Navajo z hodowli Novisem – zasiałem ją na powierzchni 1 ha – zaznacza pan Mateusz.

Jeśli zaś chodzi o marchew, gospodarz wysiał trzy odmiany: Laguna, Brillyance i CRX 13369. 

- Tak dobrałem odmiany, żeby troszeczkę rozciągnąć zbiór. Laguna i Brillyance  wychodziły u mnie najlepiej - mają bardzo dobre wschody i po umyciu towar jest atrakcyjny. CRX 13369 testujemy po raz pierwszy – podkreśla rolnik.

Sporym problemem w uprawie marchwi u pana Mateusza jest połyśnica marchwianka.

- W tamtym roku mimo że miałem wystawione pułapki, a zabiegi robiłem w odpowiednim czasie, potrafiły trafić się marchewki bądź pietruszki, gdzie widać było żerowanie tego szkodnika – wyjaśnia. 

Dużą część areału w gospodarstwie Szczepaniaka zajmuje bób. Częściowo jest sadzony z rozsady, a częściowo wysiewany. Rozsadę pan Mateusz produkuje sam - 65 tys. sztuk./ha. Uprawia trzy odmiany: wczesny Bizon oraz późniejsze Bachus i Rambos. Niestety, spore szkody w tej uprawie robią sarny, które potrafią zjeść rośliny wraz z korzeniami. 

Więcej o uprawie warzyw w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka dowiesz się z poniższego filmu!

Przypominamy, że przez cały sezon wraz z naszą kamerą będziemy odwiedzać producentów warzyw w całej Polsce i pytać o stan plantacji. Śledź na bieżąco nasze relacje!

Zapraszamy także do zamówienia bezpłatnie próbnego numeru miesięcznika „Warzywa i Owoce Miękkie”! KLIKNIJ!

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody