Rynek wczesnych ziemniaków: duży popyt, walka młodych ze starymi

Rynek wczesnych ziemniaków: duży popyt, walka młodych ze starymi

W ostatnich tygodniach rynek wczesnych ziemniaków bardzo się zmieniał. W maju wzrosła sprzedaż nowych ziemniaków. Gwałtowny popyt oczywiście przyciągnął również ziemniaki, których nikt nie chciał i które były dostępne po bardzo niskich cenach w Holandii.

Z tego powodu wczesne ziemniaki z Izraela, które w tym roku przybyły nieco później, od połowy maja miały problemy z ulokowaniem się na rynku, szczególnie w segmencie ziemniaków sałatkowych. Przyglądnijmy się, jak wygląda obecnie rynek ziemniaków wczesnych i walka „starych” z „młodymi” o pieniądze, wyciągane z portfeli konsumentów w krajach Europy i na rynkach wschodnich.

Duży popyt na wczesne ziemniaki w Hiszpanii 

W Hiszpanii pogoda pod koniec kwietnia zrobiła trochę bałaganu. Opady i chłody opóźniły dojrzewanie, co w połączeniu z ciepłem na początku maja doprowadziło do problemów z jakością. Wczesne programy ochrony poszły całkiem dobrze, potem sytuacja się pogorszyła, ale popyt był na tyle wysoki, że ziemniaki szybko zaczęły znikać z rynku. 

– Zapotrzebowanie na ziemniaki było bardzo wysokie na początku sezonu. To prawda, że kanał HORECA praktycznie zniknął z powodu wpływu COVID-19, ale nadrabia to wzrost sprzedaży w dużym sektorze detalicznym. Ceny były jak dotąd dobre, biorąc pod uwagę, że sytuacja nie wygląda tak, jak w ubiegłym roku, kiedy na rynku istniał wielki niedobór ziemniaków. Ceny umytych ziemniaków są od 6 do 8 centów wyższe niż ceny niemytych – mówi José Peláez, menedżer Sevillana de Patatas, andaluzyjskiej firmy handlowej.

Konsumpcja wczesnych ziemniaków w Hiszpanii wciąż zyskuje na popularności w stosunku do ziemniaków przeznaczonych do przechowywania, które są tańsze, ale przez Hiszpanów uznawane za znacznie gorsze. Teraz pojawiają się na hiszpańskim rynku znaczne ilości nowych egipskich i izraelskich ziemniaków, które przybywają przed hiszpańskimi (informuje freshplaza.com).

Jak dalej będzie rozwijał się rynek? Wiele odpowiedzi znajdziecie w najbliższym wydaniu naszego kwartalnika „Ziemniaki” (3/2020).

Spotkanie ziemniaczane w Głownie

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

22°C/29°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody