StoryEditor

Spod osłon na pola. Z wizytą w gospodarstwie Malesów

15.02.2021., 00:00h

Magdalena i Marcin Malesowie łączą produkcję warzyw w polu i pod osłonami. Do tuneli wchodzą w trzeciej dekadzie marca, do szklarni na początku kwietnia, ale w polu stawiają na wczesność – uprawa z rozsady, przykrywana.

Magdalena i Marcin Malesowie, zapytani o rozwój gospodarstwa, zgodnie potwierdzili, że najpierw były osłony. Na pola weszli później, cały czas jednak trwając przy produkcji szklarniowo-tunelowej. Rodzice pana Marcina pierwsze folie ustawili w 1994 r. – Jako pierwsi tu w okolicy Trzebnicy robili krótkiego ogórka – zdradza Marcin Malesa. Kalisz przyjeżdżał do nas się uczyć.

Pod osłonami

Przed trzema laty gospodarze kupili w Jabłonnie pod Warszawą szklarnię Venlo o powierzchni 0,4 ha. Rosną w niej pomidory. Osiemdziesiąt arów pokrywają tunele foliowe różnego pochodzenia. – Mamy samoróbki, trochę oleśnickich i drewniaki – wylicza gospodarz.
W ostatnich latach w Komorowie uprawiano pomidor czerwony Grumira. – W zeszłym roku jego nasadzenie stanowiło zaledwie 1/5 całości, a i tak trudno było go sprzedać – mówi Marcin Malesa.


fot. Pomidor odmiany Maluno

27. kwiecień 2024 01:39