Sterowanie zbiorami szparaga

Sterowanie zbiorami szparaga

Różne osłony i ogrzewanie gleby, metoda pędów matecznych oraz przemiennie (co drugi rok), na oddzielnych częściach pola skracanie lub wydłużanie zbiorów. Sprawdźmy, które metody możemy zastosować u siebie.

Fizjologiczną podstawą plonowania szparagów jest zależność pomiędzy plonem wypustek szparaga a ilością cukrów zgromadzonych w karpie w poprzednim roku – zaczął wystąpienie podczas XXI Konferencji Szparagowej prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa UP w Poznaniu.

Fizjologiczne aspekty plonowania 

Cukry są produkowane przez pędy asymilacyjne latem. Podstawą dobrego plonowania są zdrowe i silne pędy, a także odpowiednio długi okres asymilacji i sprzyjające warunki uprawowe.

Około połowa wyprodukowanych cukrów jest gromadzonych w karpie, natomiast pozostała część zużywana jest na wzrost nowych korzeni i pędów, a także na oddychanie rośliny.

Część zgromadzonych cukrów może zostać wykorzystana do oddychania w okresie spoczynku rośliny, dlatego ciepłe zimy nie sprzyjają dobremu plonowaniu. Pozostałe cukry służą do produkcji nowych pędów wiosną, które zbieramy jako plon. 

Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Warzywa zalegają w magazynach. Rolnicy nie mogą ich sprzedać

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Grudzien2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

3°C/5°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody