Trochę o składnikach pokarmowych

Ponad 90% masy roślin stanowią węgiel, tlen i wodór – pierwiastki, które w przyrodzie są dostępne za darmo. Wiedziałeś? Zapoznaj się także z innymi wiadomościami dotyczącymi składników pokarmowych.
Oto kilka faktów związanych ze składnikami pokarmowymi i ich pobieraniem przez rośliny:
- roślina jest zbudowana w 45% z węgla (C), w 45% z tlenu (O2) i w 5% z wodoru (H), resztę, około 5%, stanowią makro– i mikroskładniki,
- składnik pokarmowy – pierwiastek chemiczny, jest niezbędny dla wzrostu (fazy wegetatywnej) i rozwoju (fazy generatywnej) roślin,
- każdy składnik pokarmowy jest tak samo ważny,
- roślina pobiera substancje mineralne (formę jonową), a nie organiczne,
- Prawo Shelforda – zarówno niedobór jak i nadmiar czynnika wpływa hamująco na rozwój organizmu,
- im roślina ma mniejszą masę, tym ma mniejsze wymagania pokarmowe,
- im wyższa temperatura podłoża, tym składniki lepiej się rozpuszczają i są lepiej dostępne,
- tlen w glebie jest potrzebny do wytworzenia energii niezbędnej do pobrania składników pokarmowych; mk
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
29°C/33°C
Polecany artykuł
-
28.07.2022
Kto jest winny zasianej panice? - Cukier jest i g…
-
25.07.2022
Dlaczego cukier jest tak drogi i dlaczego zaczyna…
-
22.07.2022
Bronisze: są już pierwsze jabłka. Morelom i brzos…
-
08.08.2022
Na Ukrainie ceny skupu jabłek od 1 zł, a cena dal…
-
22.07.2022
Jakie wartościowe odmiany czereśni sprawdzą się w…
-
01.08.2022
Opadzina liści Goldena. Co wiemy o tej chorobie?