Uprawa na ilość betaniny

Uprawa na ilość betaniny

Agencja Żywności i Leków zmniejszyła liczbę dopuszczonych barwników syntetycznych z 700 do 7. Tym bardziej wzrosło zapotrzebowanie na barwniki naturalne, m.in. betaninę, kryjącą się pod kodem E-162. Jak uprawiać buraki, by uzyskać największą zawartość tej substancji?

Korzeń spichrzowy buraka ćwikłowego pozostaje nadal w naszych szerokościach geograficznych głównym surowcem do pozyskiwania betaniny.

Szczególnie dzięki zawartości barwników betalainowych, wśród których największe znaczenie ma betanina, burak ćwikłowy znajduje się w pierwszej dziesiątce warzyw o najsilniejszym działaniu prozdrowotnym: przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym oraz właściwościach chemoprofilaktycznych (pozytywny wpływ na metabolizm, układ krążenia i zdrowie przewodu pokarmowego).


Zalety braku toksyczności, działania mutagennego, reakcji alergicznych, innych skutków ubocznych, spowodowały, że pozyskiwana betanina znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów owocowych, lodów, dżemów, gum do żucia, sosów i zup, pod kodem E-162. Z powodzeniem więc wpisuje się w światowe trendy rezygnacji z barwników sztucznych.


W ostatnim czasie FDA (Agencja Żywności i Leków) zmniejszyła liczbę dopuszczonych barwników syntetycznych z 700 do 7.


Cały artykuł 
przeczytasz w lutowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Buraczane żniwa

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody