Warzywa na najwyższym poziomie. Spotkanie polowe Bejo, Agrosimex i Yara

Warzywa na najwyższym poziomie. Spotkanie polowe Bejo, Agrosimex i Yara

Potencjał odmiany, odchwaszczanie kurczącym się zestawem substancji czynnych oraz dedykowane nawożenie równa się sukcesowi w uprawie podstawowych gatunków warzyw. Ów sukces gwarantują firmy Bejo, Agrosimex i Yara.

Cebula dla każdego

Podczas spotkania (27 sierpnia) na polu Henryka i Roberta Piotrowskich w Opalenicy (woj. wielkopolskie) zaprezentowano 17 odmian cebuli, które zostały wysiane na stanowisku mozaikowatym, co miało dodatkowo uwydatnić możliwości i przydatność do uprawy poszczególnych kreacji, o czym opowiedział Jakub Gęsicki z Bejo. Kolekcja zawierała odmiany w typie amerykańskim i hiszpańskim o różnej wczesności i przydatności technologicznej oraz przechowalniczej. Nie zabrakło odmian o zwiększonej tolerancji na okresowo występujące susze. Wyróżniały się tu m.in. odmiany Sedana i Safrane, które mają bardzo rozbudowany system korzeniowy. Kolejne zaprezentowane odmiany w typie mieszanym to m.in. Hytune. To już nieco późniejsza odmiana wymagająca około 125 dni wegetacji. Domieszka typu południowego wpływa na mocniejszy system korzeniowy, dzięki któremu ten mieszaniec nadaje się na słabsze stanowiska. Z kolei odmiana Hysky podczas wegetacji charakteryzuje się dobrą odpornością na mączniaka, co było widać na prezentowanej kolekcji. 

Zawsze warto podyskutować…

Odmianą o szczególnej odporności na wysokie temperatury jest Hybelle. Charakteryzuje się też wytrzymałością na trudne warunki podczas wschodów, m.in. chłody i suszę. Z kolei odmiana Hylander ma zwiększoną odporność na choroby odglebowe, przede wszystkim fuzariozy, które lokalnie są bardzo dużym problemem.

W kolekcji znalazły się też odmiany o różnych kolorach łuski, m.in. biała White Wing czy czerwona Red Tide.
Część materiału siewnego prezentowanych odmian oferowana będzie w formie nasion podkiełkowanych, dzięki czemu wschody i późniejsza wegetacja mają przebiegać sprawniej, zwłaszcza w trudniejszych warunkach glebowych i pogodowych. 

Ireneusz Ruciński – Bejo

Polecany artykuł
02.09.2020
Pory po złotnicku

Wachlarz odmian korzeniowych

Wśród prezentowanych odmian marchwi znalazły się m.in. Belgrado, Bangor oraz nowość na rynku Brava – bardzo plenna, dająca bardzo wysoki plon korzeni o słodkim smaku, co predysponuje ją do produkcji soków. Nie zabrakło starszych odmian, jak dobrze znana plantatorom marchwi – Joba.

Pietruszkę reprezentowały odmiany Arctica czy Arat. Ta ostatnia wysiana była z nasion wspomaganych technologią B-Mox, wzmacniającą nasiona w pierwszych fazach rozwojowych, najbardziej newralgicznych dla młodych roślin. 

Jakub Gęsicki – Bejo

Jeśli chodzi o buraka ćwikłowego to można było się przyjrzeć odmianom Bicores, Boro – drugiej najczęściej przez firmę Bejo sprzedawanej odmiany buraka, Bettollo czy Bohan, która dzięki silnemu systemowi korzeniowemu daje sobie radę w trudnych warunkach.


Kolekcja odmian marchwi, m.in. Brava i Farah.

Nie tak łatwo odchwaścić cebulę

Jędrzej Pytkowski oraz Karolina Dziubek z firmy Agrosimex przedstawili doświadczenie z odchwaszczaniem cebuli bez wycofywanego chloroprofamu i bromoksynilu. Pierwsza z substancji była wykorzystywana we wczesnych fazach rozwojowych cebuli, druga natomiast dobrze radzi sobie z lubiącym towarzystwo cebuli starcem czy rdestami. 


Hylander - odmiana cebuli

Kilka zaprezentowanych rozwiązań bazowało na posiewnym zastosowaniu pendimetaliny czy glifosatu. Następne kombinacje opierały się na substancjach nalistnych i doglebowych w różnych fazach rozwojowych cebuli i w różnych dawkach. Wśród nich znalazły się m.in. pirydat (Lentagran), aklonifen (Bandur), oksyfluorofen (Goal), dimetenamid + pendimetalina (Wing-P) czy prosulfokarb (Boxer). Kombinacje składały się z 5–7 zabiegów chwastobójczych.

Marchew bez linuronu

Z programu odchwaszczania marchwi wypadł już linuron, który był podstawą zwalczania chwastów w tej uprawie. Bez niego ochrona plantacji stała się trudniejsza, o czym mówił Jędrzej Pytkowski. Podkreślił, że pierwszy zabieg odchwaszczający w marchwi powinien być wykonany do 5 dni po siewie. Sytuacja w tej uprawie dodatkowo jest mało komfortowa, bo do dypozycji jest niewiele substancji czynnych, m.in. fluorochloridon, pendimetalina, aklonifen i prosulfokarb. Doświadczenie z odchwaszczaniem marchwi składało się z 5 zabiegów, w których doświadczalnie zastosowano też metrybuzynę czy chlomazon. Przedstawiciel Agrosimexu zwrócił uwagę na zastosowane niewielkie dawki metrybuzyny, bo zbyt duża ilość tej substancji uszkadza nać na tyle, że łatwiej jest ona później porażana przez sprawcę alternariozy.


Jędrzej Pytkowski oraz Karolina Dziubek (Agrosimex) przedstawili doświadczenia z odchwaszczaniem marchwi i cebuli.

Dobrze odżywione warzywa


Odmiany wszystkich gatunków były nawożone wg programów firmy Yara, które przybliżył Wojciech Kopeć. W przypadku cebuli przed siewem został zastosowany nawóz YaraMila Complex, zawierający fosfor w postaci polifosforanów łatwo rozpuszczalnych w wodzie i nawet zastosowany pogłównie nie wymaga wymieszania z glebą. Pogłównie zastosowano YaraLiva Nitrabor oraz Unika Calcium – saletra wapniowo-potasowa. Nawożenie dolistne realizowano produktami KristaLeaf Foto, YaraVita Brassitrell i Kristalon Pomarańczowy. 

Wojciech Kopeć (Yara) przedstawił programy nawożenia kluczowych gatunków warzyw

W przypadku marchwi dodatkowo zastosowano dolistnie nawozy Kristalon Żółty i Kristalon Czerwony. W buraku ćwikłowym przedsiewnie podano też YaraMila Pro Beta – nawóz dedykowany m.in. pod to warzywo.
Jacek Daleszyński

Nawożenie ogórków z Yarą

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Październik2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

10°C/12°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody