Warzywa z bioreaktorów

Po latach intensywnych prac naukowych, uzyskaniu patentów oraz wdrożeń, naukowcy w Korei Południowej próbują na skalę przemysłową produkować warzywa i zioła w nowy sposób.
Korea Południowa to kraj o powierzchni o 1/3 mniejszej niż Polska i liczący ok. 52 mln ludności. Góry stanowią 70% powierzchni kraju. Korea to dziś (obok Rosji i Japonii) jeden z największych importerów żywności na świecie. Nie ma też prawie żadnych bogactw naturalnych: ropy naftowej, gazu ziemnego czy rud żelaza. Pieniądze przeznaczane na import tych wszystkich produktów pochodzą z eksportu innowacyjnych usług oraz gotowych produktów, z dużym wkładem nowoczesnych technologii.
Ten obraz Korei może się niedługo zmienić, po wprowadzeniu na skalę przemysłową nowych systemów produkcji warzyw i ziół w laboratoriach.
Tylko substancje aktywne
Nowe podejście do tematu polega na tym, że nie produkuje się całych roślin, jak dotychczas na polu, czy pod osłonami, lecz jedynie wybrane substancje aktywne w nich zawarte. Ich ilości określa nabywca z przemysłu przetwórczego, zielarskiego, kosmetycznego, czy spożywczego.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Dlaczego producent kapusty z Charsznicy postawił na nawozy od Yary?
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
0°C/2°C
Polecany artykuł
-
04.01.2021
W Ryczywole powstaje nowoczesna i olbrzymia sz...
-
09.01.2021
Wrocław potrzebuje dużych ilości obranych warzyw
-
07.01.2021
Hiszpania: silne mrozy uszkodziły uprawy warzyw
-
12.01.2021
Krzywe buraki jednak znalazły kupca!
-
11.01.2021
Czeka nas silny mróz! IMGW wydał alert
-
06.01.2021
Sprzedaż warzyw w 2021 roku. Nowe szanse i pro...
Komentarze