Warzywa z Wyspy Puckiej. Z wizytą w gospodarstwie

Warzywa z Wyspy Puckiej. Z wizytą w gospodarstwie

Na pięciu z kilkuset hektarów, jakie liczy powierzchnia Wyspy Puckiej, uprawia warzywa rodzina Kropopków jako jedni z zaledwie siedmiu warzywników, a wieść o doskonałych warzywach z Wyspy Puckiej niesie się daleko.

– Ktoś, kto nigdy tu nie uprawiał, nie da rady – przekonuje Anna Kropopek. Życie i praca tutaj to ciągłe zmaganie się z wieloma przeciwnościami – przyrody i biurokracji. Oprócz zagrożenia plantacji warzyw ze strony chorób i szkodników, jakie muszą przezwyciężać wszyscy producenci, tu jeszcze trwa walka z żywiołem. 


Położona między Odrą, Regalicą i jeziorem Dąbie Wyspa Pucka jest sztucznym tworem, usypanym przez Niemców w procesie kopania Kanału Rybnego i Jeziora Portowego. Niewiele trzeba, by woda podczas wysokiego stanu w Odrze zrobiła tu spustoszenie, bo wyspa jest położona poniżej poziomu morza. Teren jest grząski – wyspa osiada. Widać to na poniemieckich budynkach, stawianych na palach. Dziś są one odsłonięte, a grunt znajduje się kilkadziesiąt centymetrów niżej. Symbolem wyspy był (już zburzony) „krzywy sklepik”, przechylony z powodu ruchu kołowego. 


Druga trudność to walka ze szczecińską aglomeracją, która rozpycha się również na ten teren, przeznaczając grunty pod ogrody działkowe. Z powodu niespełnionych obietnic uwłaszczenia, rolnicy muszą bazować na dzierżawach, co w oczywisty sposób utrudnia rozwój produkcji. O dalszych problemach powiemy dalej. Dość na tym, że jest tu siedmiu „twardzieli”, którzy pozostali przy produkcji, karmiąc Szczecin warzywami doskonałej jakości. 


Niełatwy sezon ogórkowy. Problemy w uprawie omawia Piotr Borczyński z KPODR

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Grudzien2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

4°C/10°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody