Wasabi pod osłonami

W stałym poszukiwaniu nowości rynkowych w warzywach, chcemy zwrócić uwagę na cenione w innych krajach warzywo przyprawowe – chrzan japoński. Doświadczenie wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu pokazuje możliwość uprawy wasabi pod osłonami.
Chrzan japoński (Wasabia japonica Miq. Matsumara), zwany też potocznie wasabi, pochodzi z Japonii i to tam najwięcej na świecie się go uprawia. Jest również uprawiany w innych krajach na Dalekim Wschodzie, m.in. w Korei, Chinach (na łącznej powierzchni przekraczającej 13 tysięcy hektarów) i na Tajwanie oraz w Nowej Zelandii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.
Jest to warzywo przyprawowe, znacznie ostrzejsze od popularnego u nas chrzanu, dodawane się do bardzo wielu potraw, m.in. do sushi i sashimi. Jego właściwości przeciwbakteryjne niwelują ryzyko zatruć pokarmowych, maskują rybi zapach i poprawiają ostateczny smak całej potrawy (również mięs i sosów).
Jak kapusta i chrzan
Gatunek ten należy do rodziny kapustowatych podobnie jak chrzan, kapusty, jarmuż i brokuł. Chrzan japoński jest warzywem wieloletnim.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Kapusty i selery Bejo w Hodowli Roślin Kalinowa
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
-3°C/0°C
Polecany artykuł
-
15.02.2021
Jak zacząć sprzedawać swoje owoce do sklepów B...
-
17.02.2021
Utrzymuje się wysoki popyt na jabłka, ceny mog...
-
10.02.2021
Nowe odmiany roślin sadowniczych w krajowym re...
-
08.02.2021
Nawożenie podstawowe - na dobry start
-
24.02.2021
Jak dobrze przygotować się do sezonu w sadach ...
-
04.03.2021
Akademia Sadu Nowoczesnego. Na co zwrócić uwag...
Komentarze