Własna produkcja rozsady - porady eksperta

Własna produkcja rozsady - porady eksperta

W marcu zwykle ogrodnicy produkują rozsadę do sadzenia pod płaskie okrycia lub bezpośrednio na polu. W związku z tym przypominam kilka istotnych kwestii.

Odpowiednia temperatura

Rozsady warzyw powinny być produkowane w określonej temperaturze. Zbyt wysokie mogą spowodować ich wybieganie. Zwykle dzieje się tak, że część nadziemna rośnie nadmiernie, a brak jest systemu korzeniowego, co skutkuje dużymi problemami przy sadzeniu roślin, a potem przy ich przyjmowaniu. Lepiej w obiekcie utrzymywać zdecydowanie niższą temperaturę od zalecanej niż zbyt wysoką. Dla większości warzyw produkowanych w tym okresie optymalna temperatura powietrza w nocy powinna wynosić około 12 st C. Utrzymywanie temperatury na zdecydowanie niższym poziomie, czyli poniżej 8ºC, może spowodować zahamowanie wzrostu i wystąpienie chorób zgorzelowych. Rośliny przed chorobami zgorzelowymi można zabezpieczyć wykorzystując metodę chemiczną, stosując do podlewania rozsady Previcur Energy zgodnie z etykietą lub produkt biologiczny Polyversum WP. Podlewamy rozsady wówczas zgodnie z etykietą co 7–10 dni w czasie większego zagrożenia chorobami zgorzelowymi.

Nawożenie rozsad warzyw

W substratach przeznaczonych do produkcji rozsad warzyw jest niewielka zawartość składników pokarmowych, która ma wystarczyć na dobry start roślin. Pamiętając o tym, że jeżeli używamy małych pojedynczych doniczek, ta ilość nawozu może wystarczyć na dwa–trzy tygodnie produkcji po wschodach roślin. Im większe doniczki, tym dawka nawozu zawarta w objętości substratu jest większa i wystarczy na dłuższą produkcję, ale też nie do jej końca. Patrząc na rośliny, najlepsze efekty można zaobserwować po zastosowaniu azotu, ale jest to złudne. Rozbudowujemy bowiem tylko część nadziemną, a korzeń nie. Dlatego też do takiego nawożenia powinniśmy używać nawozów zawierających jak najmniej azotu, a duże ilości fosforu – Kristalon Żółty, Magic P Star. Do nich, aby bardziej wyrównać balans pomiędzy wzrostem części nadziemnej i podziemnej, możemy zastosować Algaren Tween.

fot. Rozsada kapusty produkowana przy niedoborze światła.

Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

Jakie odmiany warzyw wybrać do upraw pod osłonami?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody