Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Z tradycjami i nowocześnie. Z wizytą u producentów pomidorów spod Buska-Zdroju

Z tradycjami i nowocześnie. Z wizytą u producentów pomidorów spod Buska-Zdroju

Nie ma osoby w Busku-Zdroju, która nie znałaby pomidorów od państwa Florków. Jakość, smak produkowanych warzyw to wizytówka gospodarstwa.

Dariusz i Krzysztof Florkowie są 4. pokoleniem, które zajmuje się uprawą warzyw w rodzinie. W 1972 r. powstała pierwsza szklarnia, pobudowana przez rodziców gospodarzy. Obecnie w tym miejscu mieści się punkt sprzedaży detalicznej. Każdy z Buska (i nie tylko) może tutaj kupić świeże pomidory. – Wieści o nas rozchodzą się pocztą pantoflową, z polecenia. Bywa, że klienci przyjeżdżają do nas z oddalonych miejsc po większe zamówienia – mówią właściciele.

Na 1,5 ha

Nowa szklarnia o powierzchni 1,5 ha, w której jest produkcja, mieści się w Służowie, oddalonym o kilka kilometrów od miasta. – Areał nie jest duży, ale pozwala na dopieszczenie całej produkcji. Ja i brat jesteśmy codziennie w szklarni, nasze żony pomagają w przygotowaniu pomidorów do sprzedaży. Stali i dobrze przeszkoleni pracownicy zajmują się zbiorem i pracami pielęgnacyjnymi – mówi pan Krzysztof.

Od lat Tomimaru

Największą powierzchnię zajmuje pomidor malinowy Tomimaru Muchoo (De Ruiter). – Byliśmy jednymi z pierwszych ogrodników, którzy zaczęli uprawiać tę odmianę – mówi pan Dariusz. Nie jest ona bez wad, ale wyróżnia się wyjątkowym smakiem, a to jest dla nas najważniejsze. Od lat cieszy się dużym uznaniem konsumentów. Uzupełnieniem asortymentu jest czerwony, śliwkokształtny pomidor Romanella (Syngenta) oraz mięsisty, wielkoowocowy Beef Bang (HM.Clause) o czerwonych owocach. – Te odmiany także wyróżniają się smakiem, a to jest kluczowe w sprzedaży detalicznej, jaką prowadzimy. Dodatkowo na około 0,2 ha wiosną uprawiane są ogórki. W tym roku postawiono na partenokarpiczną Mirabelle (Seminis). Koniec uprawy nastąpił w połowie czerwca.

fot. Krzysztof i Dariusz Florkowie z ojcem Leszkiem

Cały artykuł przeczytasz we wrześniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

 

Nowe malinowe. Jakie odmiany pomidorów wprowadził De Ruiter?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody