Zapraszamy na Konferencję Ekologiczną z Folwarkiem Wąsowo!

Zapraszamy na Konferencję Ekologiczną z Folwarkiem Wąsowo!

Już 20 stycznia odbędzie się pięćdziesiąte, jubileuszowe seminarium WiOM – Konferencja ekologiczna z wielkopolskim Folwarkiem Wąsowo! Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału!

– Na początku uprawialiśmy bardzo wiele gatunków warzyw, ale wysokie koszty siły roboczej, zwłaszcza ręcznego odchwaszczania zredukowały nasze apetyty na tak wielką różnorodność – tłumaczy Maria Hirowska – opiekun upraw i produktów w wąsowskim gospodarstwie. Teraz uprawia się tu przede wszystkim surowiec do miejscowej przetwórni: ziemniaki, buraki ćwikłowe, ogórki, koper, chrzan i czosnek.

– Efektywnej uprawy ekologicznej uczymy się stale – zapewnia Maria Hirowska. - Nasze uprawy i przetwórnia są certyfikowane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Pile - dodaje. 

Maria Hirowska zdradzi Wam wypróbowane w gospodarstwie metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Przedstawi również etapy budowania marki Folwarku Wąsowo.

W naszym studio będziemy gościć też Jolantę i Piotra Woźnickich z Sątyrza Pierwszego (woj. zachodniopomorskie). Ich gospodarstwo liczące ponad 200 ha jest certyfikowane od roku 2006. Warzywa rosną na 50 ha. Są też w gospodarstwie przetwarzane. Tylko ogórków sadzi się tu (uprawa z rozsady) około 5 ha.

– Rocznie sprzedaję 30 tysięcy słoików. Ze sprzedaży przetworzonego ogórka ekologicznego mam dwa razy tyle, ile ze sprzedaży świeżego. Dlatego postawiłem na przetwórstwo, bo ono zwyczajnie się opłaca – mówi Piotr Woźnicki.

Aktualne możliwości ekologicznej ochrony warzyw przedstawi zaproszona do studia prof. Jolanta Kowalska z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu – ekspert w dziedzinach biologicznych i prośrodowiskowych metod ochrony upraw i rolnictwa ekologicznego.

Zapraszamy na spotkanie online 20 stycznia o godzinie 10.00. Link do zapisu znajduje się TUTAJ.
Katarzyna Wójcik

Ekologiczna uprawa w Folwarku Wąsowo

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 03/2021

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-3°C/0°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody