Zeszłoroczny por w ostatnim tygodniu kwietnia

Zeszłoroczny por w ostatnim tygodniu kwietnia

Odwiedzamy gospodarstwo państwa Mydlarzów z Żabikowa w okolicy Środy Wlkp. w ostatnim tygodniu kwietnia. Wykopany dzisiaj por prezentuje się doskonale.

Przyzwyczajeni w ostatnich latach do łagodnych zim, niektórzy byli zaskoczeni tegoroczną. Negatywny efekt mroźnych dni, a zwłaszcza nocy, łagodziła pokrywa śnieżna. Jednak w niektórych rejonach nie była wystarczająca. Przemarzły nie tylko zewnętrzne liście. Podczas mroźniejszych zim nieokrywane plantacje przetrwają zwykle w 50 proc. 


Lepszemu przezimowaniu służy oczywiście okrycie folią perforowaną (50 otworów/m2) lub włókniną (30 g/m2), ich kombinacją lub siatką. Miniona zima pokazała, że czasem okrywa może szkodzić, gdy pokrywa śniegu jest gruba.

Odmiany pora zimowego różnią się między sobą wytrzymałością na mróz. Mają długi okres wegetacji – 150–170 dni. Zimują dzięki zwiększonej zawartości suchej masy. Charakteryzują się też grubszym nalotem woskowym w stosunku do odmian letnich. Ich łodyga rzekoma jest zwykle krótsza i o większej średnicy. 


– U nas zimowały nie tylko odmiany do tego przeznaczone – mówi Marek Mydlarz. W polu pozostały też pory jesienne. Plantacje pora nie były przykryte. Dziś wykopaliśmy kolejną partię odmiany jesiennej NOV4998. Własną rozsadę sadziliśmy w połowie lipca. Dziś pory wyglądają doskonale. Zregenerowały się i nie tworzą pędu kwiatostanowego. Jeszcze dziś pojadą do odbiorców.


W przedostatnim dniu kwietnia (29 kwietnia) na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej za pęczek pora (10 sztuk) trzeba było zapłacić 30–35 zł, a 5-kilogramowy worek kosztował 45 zł.

Katarzyna Wójcik

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody